Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Δικαστικό θρίλερ για τα πλαστά εισιτήρια στο μετρό.

Αμηχανία και περισσότερη εσωστρέφεια προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα της Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) η άσκηση από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς ποινικών διώξεων κατά 12 στελεχών της εταιρείας για την υπόθεση των πλαστών εισιτηρίων που μόνο για το 2015 στοίχισε 1.156.321,206 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν όχι μόνο κατά στελεχών προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και κατά ανώτερων και ανώτατων στελεχών της σημερινής διοίκησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Μείωσαν τη ζημιά κατά 1,14 εκατ. ευρώ

Οι διώξεις σε στελέχη της νυν διοίκησης σχετίζονται με το περιεχόμενο του πορίσματος εσωτερικού ελέγχου βάσει του οποίου το εύρος της ζημιάς περιορίστηκε περίπου κατά 1,14 εκατ. ευρώ, στις 16.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το κόστος εύλογων διαχειριστικών λαθών κατά την πώληση εισιτηρίων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος διαχειριστικών λαθών σε εργαζομένους που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση χρημάτων. 

Σύμφωνα με τον εσωτερικό έλεγχο της ΣΤΑΣΥ, το αθροιστικό έλλειμμα από το σύνολο των εισιτηρίων διαφόρων τιμών του δικτύου και του αεροδρομίου διαμορφώθηκε σε 16.189,50 ευρώ. Επίσης, κατά το πόρισμα της ΣΤΑΣΥ, προέκυψε πλεόνασμα 5.400 και 2.129 τεμαχίων για τα εισιτήρια τιμής 1,20 ευρώ και 0,60 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για έλλειμμα από κάρτες. Η απουσία της συγκεκριμένης αναφοράς είναι σημαντική, καθώς το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης έκανε λόγο για έλλειμμα από κάρτες ύψους 803,5 χιλ. ευρώ, με την απώλεια εσόδων να "συμπληρώνεται” με ακόμη 352,7 χιλ. ευρώ από τα εισιτήρια.

Έτσι, στο πόρισμά της η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μιλάει ξεκάθαρα για πλασματικές πωλήσεις, αλλά και για εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησε η ΣΤΑΣΥ χωρίς να ενημερώσει τον ΟΑΣΑ κι ενώ είχε προηγηθεί η ανάθεση του ελέγχου σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.

Σημειώνει ακόμη ότι η διαδικασία αποχρέωσης αδιάθετων εισιτηρίων, τροποποιήθηκε αυθαίρετα από τους πρώην επόπτες του τομέα καταμέτρησης, με ανεπίσημο έντυπο οδηγιών non paper (χωρίς λογότυπο, συντάκτη, υπογραφές, ημεροχρονολόγια) προς τους εκδότες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσθηκε το περιθώριο και η διακριτική ευχέρεια να αλλοιωθούν τα στοιχεία και συνεπώς να προκύψει διαφοροποίηση στα αποθέματα της αποθήκης (σε εισιτήρια).

Σύμφωνα με την ΓΕΔΔ, η αρμόδια Δ/νση Οικονομικών της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ, δεν άσκησε έλεγχο σε οποιοδήποτε από τα στάδια της διαδικασίας αποχρέωσης εκδοτών από εισιτήρια παλαιάς τιμολογιακής πολιτικής περιόδου 1/9/14-31/1/16. Συνέπεια της ανωτέρω παράλειψης ήταν να παρασχεθεί το περιθώριο και η διακριτική ευχέρεια να αλλοιωθούν στοιχεία και να καλυφθούν μερικώς τα ελλείμματα.

Στα παραπάνω συμπεράσματα του πορίσματος της ΓΕΔΔ στηρίχθηκαν οι ποινικές διώξεις κατά των 12 πρώην και νυν στελεχών της ΣΤΑΣΥ. Για την υπόθεση το Capital.gr ζήτησε την τοποθέτηση τόσο του διευθύνοντα συμβούλου της ΣΤΑΣΥ Γιώργου Θωμόπουλου όσο και εκπροσώπων των εργαζομένων, κάτι που δεν κατέστη εφικτό.

Εσωτερικές μετακινήσεις

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΣΤΑΣΥ κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας υπαλλήλων που είχαν υπεξαιρέσει χρήματα, αν και παραμένει άγνωστο γιατί από τις σχετικές αποφάσεις, που υπογράφει ο κ. Θωμόπουλος, απουσιάζει η ακριβής αιτιολογία για τη διαγραφή τους από τη δύναμη του προσωπικού.

Είχαν προηγηθεί εσωτερικές μετακινήσεις, μεταξύ των οποίων, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών στη Διεύθυνση Πληροφορικής και εκδότη εισιτηρίων από τον τομέα κομίστρου στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Υποστηρικτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.

Συντάκτης: Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή: capitol.gr