Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΥΠΕΞ Κίνας: Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος στη «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Το κινέζικο σχέδιο, γνωστό ως «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» προβλέπει επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβίωση του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, μέσω της κατασκευής οδικών αξόνων, σιδηροδρομικών δικτύων, λιμανιών και αγωγών ενέργειας.
Η Ελλάδα είναι ένας «σημαντικός εταίρος» στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας για κατασκευή εμπορικών υποδομών που θα συνδέουν την ανατολική Ασία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Το κινέζικο σχέδιο, γνωστό ως «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», προβλέπει επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβίωση του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, μέσω της κατασκευής οδικών αξόνων, σιδηροδρομικών δικτύων, λιμανιών και αγωγών ενέργειας στη γεωγραφική ζώνη που χωρίζει την Κίνα από τις παρυφές της Ευρώπης.

Ο κ. Γουάνγκ σημείωσε πως το Πεκίνο είναι «πρόθυμο» για περαιτέρω σύσφιξη της σχέσης του με την Αθήνα στα πεδία των υποδομών, της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής και των ναυπηγοεπισκευών, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε ειδικά στην επένδυση της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς την απόδειξη και παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημείωσε δε πως, παρά τις πολιτικές και οικονομικές διάφορες ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, η επωφελής διμερής συνεργασία τους μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλους.

Ο κ. Γουάνγκ στάθηκε και στο κομμάτι του τουρισμού, λέγοντας πως πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 150.000 κινέζοι τουρίστες, αριθμός που υστερεί όμως σημαντικά σε σύγκριση με τα τρία εκατομμύρια που ταξίδευσαν στην Ιταλία.

Εκτίμησε πάντως ότι «δεν είναι μακριά» η μέρα που ο ετήσιος αριθμός κινέζων τουριστών στη χώρα μας θα δεκαπλασιαστεί, φτάνοντας το ενάμισι εκατομμύριο.


Πηγή: skai.gr