Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Θεσσαλονίκη. Παρουσία Σπίρτζη η ολοκλήρωση της σήραγγας του μετρό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παρουσία Σπίρτζη η ολοκλήρωση της σήραγγας του μετρό.Αναμένονται ανακοινώσεις για ΟΑΣΘ, θαλάσσια συγκοινωνία.

Στην τελετή «ξετρυπήματος» του μετροπόντικα, με την οποία ολοκληρώνεται η διάνοιξη και της δεύτερης σήραγγας της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, θα παραβρεθεί ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ο δεύτερος μετροπόντικας έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο σταθμό της Ανάληψης την ερχόμενη Τετάρτη, στη 1 μετά το μεσημέρι, συνδέοντας την υπόγεια απόσταση από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία. Εκτός από την υποδοχή του μετροπόντικα ο υπουργός αναμένεται να προβεί και σε ανακοινώσεις για τα ανοιχτά ζητήματα της πόλης στον τομέα του, όπως είναι η μετεξέλιξη του ΟΑΣΘ και η ώθηση του έργου της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.

Με τη διάνοιξη και της δεύτερης σήραγγας ολοκληρώνεται ένα από τα δύσκολα και χρονοβόρα κομμάτια του έργου του μετρό και οι εργασίες θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2020 το μετρό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στη βασική γραμμή, αλλά ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί έναν χρόνο αργότερα, το 2021. Σε πέντε μήνες αναμένεται να είναι έτοιμες οι μελέτες, οι οποίες θα υποδεικνύουν αν θα είναι ασφαλές να περνά ο συρμός και παράλληλα να εκτελούνται οι εργασίες στο σταθμό της Βενιζέλου. Έτσι ανάλογα με το αποτέλεσμα των μελετών η γραμμή του μετρό θα λειτουργήσει αρχικά και μέχρι την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου ή σε όλο το τμήμα της ή στο τμήμα από το σταθμό Συντριβανίου μέχρι τη Νέα Ελβετία.

Καραβάκια και ΟΑΣΘ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Το έργο καθυστερεί στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, διότι υπήρξε εμπλοκή με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Ειδικότερα η υπηρεσία ζήτησε να εξεταστεί εάν επηρεάζει η λειτουργία της στάσης Αεροδρομίου της θαλάσσιας συγκοινωνίας τις κινήσεις (προσαπογειώσεις) στον αερολιμένα «Μακεδονία». Επ’ αυτού θα επανασυσταθεί η αρμόδια επιτροπή έπειτα από δύο χρόνια αδράνειας και θα γνωμοδοτήσει ανάλογα. Εκτιμάται ότι σε δύο μήνες θα έχει κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και η «Εγνατία Οδός», που είναι φορέας υλοποίησης του έργου της θαλάσσιας συγκοινωνίας, θα προβεί σε δημοπράτηση. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να εξελιχθεί εντός του 2017 και η κατασκευή να ολοκληρωθεί το 2019.

Όσον αφορά το σχεδιασμό για αλλαγές στον ΟΑΣΘ και στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, ο κ. Σπίρτζης αναμένεται να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες, η σύσταση του δημόσιου φορέα που θα αντικαταστήσει τον ΟΑΣΘ μετατίθεται στο μέλλον. Το νομοσχέδιο, που είναι έτοιμο, περιλαμβάνει τη δημιουργία μόνο του νέου δημόσιου φορέα σχεδιασμού και εποπτείας των αστικών συγκοινωνιών, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

Συντάκτης: Φώτης Κουτσαμπάρης
Πηγή: makthes.gr