Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ένταση και δακρυγόνα στην Ειδομένη - Έριξαν τον φράχτη οι πρόσφυγες.

Εκατοντάδες πρόσφυγες μπήκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη που έχουν στήσει οι αρχές των Σκοπίων.
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη, πληροφορήθηκαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν για λίγη μόνο ώρα.


Οι πληροφορίες περί ανοίγματος των συνόρων αποδείχθηκαν τελικά φήμες, ωστόσο, αποδείχθηκαν ικανές για να προκαλέσουν πανικό στα σύνορα. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο καταυλισμό μάζεψαν τα πράγματά τους και αφού πέρασαν τον φράχτη που έχει στήσει ο ΟΣΕ προκειμένου να μην γίνεται κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, άρχισαν να μετακινούνται προς την σιδερένια πύλη που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί. 

Οι μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τον φράχτη των Σκοπιανών, όμως οι αστυνομικοί που τους είχαν περικυκλώσει προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν. Οργισμένα πλήθη συνέχισαν να φωνάζουν και να σπρώχνουν τον φράχτη, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα επικρατεί ένταση στην περιοχή.

Live βίντεο 


Εικόνες από την Ειδομένη

Νωρίτερα είχε ανοίξει το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσουν πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές των Σκοπίων σχεδίαζαν να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα τους μόνο 50 ατόμων μετά από εξονυχιστικούς και χρονοβόρους ελέγχους.

Την Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα της Ειδομένης μόλις για 300 πρόσφυγες σφραγίζοντας ξανά τα σύνορα στις 4 τα ξημερώματα.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, αφού άνθρωποι από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.

Πάντως, στην Ειδομένη βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 6.500 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταυλισμός που έχει στηθεί εκεί μπορεί έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενεί περίπου 2.000 ανθρώπους.

Πηγή: protothema.gr