Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ουγγαρία: Αναχώρηση προσφύγων με τρένα για Γερμανία και Αυστρία.

Οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν σήμερα να αναχωρήσουν με αμαξοστοιχίες για την Αυστρία και τη Γερμανία εκατοντάδες μετανάστες που πέρασαν ημέρες μέσα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βουδαπέστης που είχαν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Πολυάριθμοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλοί Σύροι, μπόρεσαν να επιβιβασθούν σε τρένα που εκτελούν τακτικά δρομολόγια με προορισμό τη Βιέννη, το Μόναχο και το Βερολίνο, καθώς δεν υπήρχε παρουσία δυνάμεων ασφαλείας, έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δημοσιογράφος του Ρόιτερς σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης δήλωσε πως εκατοντάδες μετανάστες επιβιβάσθηκαν σε αμαξοσοτοιχία με προορισμό το Μοναχο και πρόσθεσε πως ούγγροι και αυστριακοί αστυνομικοί ελέγχουν τα έγγραφα των επιβατών μέσα στο τρένο.
Νωρίτερα σήμερα, ο Σάμι, ένας 35χρονος Σύρος, έδειξε σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς ένα εισιτήριο που είχε μόλις αγοράσει έναντι 120 ευρώ για την αμαξοστοιχία που θα ξεκινουσε στις 13:10 (τοπική ώρα) για το Μόναχο. «Επί έξι ημέρες κοιμόμουν στο πάτωμα σαν σκυλί με τους δύο γιους μου», είπε ο Σάμι. «Σήμερα αφήνουμε πίσω μας αυτή τη χώρα και πηγαίνουμε στις αδελφές μου στο Μόναχο, αν θέλει ο Θεός».
Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα ότι υπάρχουν «ειδικά τρένα» που μεταφέρουν μετανάστες στη Γερμανία από την Ουγγαρία και επισήμανε πως, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αιτούντες άσυλοπου φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει πρώτα να καταγράφονται εκεί.
Στην Μπρατισλάβα, ο πορωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως οι πρωθυπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση. Ο Φίτσο διευκρίνισε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή την Κυριακή και θα συμμετάσχουν σ' αυτήν η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

Πηγή: skai.gr