Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

«Χωρίς εσάς, θα είχαμε πεθάνει»: Ήρωες στη Γαλλία οι αμερικανοί στρατιώτες.














Οι φωτογραφίες των τριών κυριαρχούν σε γαλλικές εφημερίδες και τηλεοράσεις (Φωτογραφία: Reuters )
Οι Άλεκ Σκαρλάτος, Σπένσερ Στόουν και Άντονι Σάντλερ, οι τρεις αμερικανοί στρατιώτες που έτυχε να ταξιδεύουν στο τρένο που πήγαινε στο Παρίσι και εξουδετέρωσαν τον ένοπλο που ήθελε να σπείρει το θάνατο, έχουν γίνει οι νέοι ήρωες της Γαλλίας: Τα γαλλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν εκτενώς το παρελθόν τους ενώ αναμένονται στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο για να τους υποδεχθεί ο Φρανσουά Ολάντ. 

Παρά την ανακούφιση όμως για το μακελειό που αποτράπηκε, οι ανησυχίες στη Γαλλία επανέρχονται και εξετάζονται τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τρένα που εκτελούν δρομολόγια εξωτερικού.

Μαζί με τους τρεις Αμερικανούς, η παρέμβαση άλλων δύο ατόμων στο τρένο που είχε ξεκινήσει από το Άμστερνταμ και ταξίδευε προς το Παρίσι την Παρασκευή συνέβαλε στο να αποτραπούν τα χειρότερα. Ένας 62χρονος βρετανός και ένας 28χρονος Γάλλος βοήθησαν στην εξουδετέρωση του ενόπλου, όμως οι τρεις νεαροί Αμερικανοί είναι εκείνοι στους οποίους αποδίδεται η ευτυχής κατάληξη.

Επιβάτες εκφράζουν στα γαλλικά ΜΜΕ την ευγνωμοσύνη τους για τους τρεις στρατιώτες: «Χωρίς εσάς θα είχαμε πεθάνει» λένε, όπως αναφέρει η Monde. Ειδικά για τον έναν από τους τρεις, τον 23χρονο Στόουν που όρμησε στον ένοπλο, ακόμη και οι υπόλοποι αναγνωρίζουν πως οι δικές του κινήσεις ήταν καθοριστικές. 

«Αν δεν ήταν αυτός θα είχαμε σκοτωθεί» εξήγησε ο 62χρονος Βρετανός που βοήθησε στην ακινητοποίηση του ενόπλου. 

Εξετάζονται ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας 

Η αποτροπή της επίθεσης ωστόσο έχει εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο ένοπλος, που έχει ταυτοποιηθεί ως ο 26χρονος Αγιούμπ ελ Χαζανί, από το Μαρόκο, είχε ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές τριών χωρών -της Ισπανίας, της Γερμανίας (μέσω της οποίας ταξίδευε) και της Γαλλίας.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται στη Γαλλία. Το Βέλγιο -από το οποίο περνούν τα τρένα που συνδέουν Ολλανδία και Γαλλία- ανέφερε πως τις αμαξοστοιχίες θα ελέγχουν από κοινού γάλλοι και βέλγοι αστυνομικοί, όπως ανέφερε ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. 

Παράλληλα, η εταιρεία βελγικών σιδηροδρόμων (SNCB) ανέφερε πως θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα δρομολόγια που συνδέουν τις Βρυξέλλες με την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Πηγή: in.gr


ΕΛΛΗΝΑΣ ο στρατιώτης που ακινητοποίησε τον δράστη της επίθεσης στο τρένο στο Παρίσι!


Βέλγος πρωθυπουργός: Ήταν τρομοκρατικό χτύπημα

​Ένας 22χρονος ελληνοαμερικανός και μάλιστα μόλις 22 χρόνων ήταν ο στρατιώτης που έδωσε μάχη με τον τρομοκράτη που άνοιξε πυρ μέσα στο γαλλικό τρένο TGV, προκειμένου να σώσει τους 554 επιβάτες και να τον αφοπλίσει!!

Η αμαξοστοιχία πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, κοντά στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο 22χρονος Άλεξ Σκαρλάτος από το Όρεγκον υπηρετεί στην Αμερικανική Εθνοφρουρά και όπως δήλωσε, μαζί με τον φίλο του Σπένσερ, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αφοπλίσουν τον βαριά οπλισμένο άνδρα.

«Την ώρα που το όπλιζε για να πυροβολήσει, ο Άλεξ φώναξε: "Σπένσερ, πήγαινε!" και ο Σπένσερ έτρεξε στον διάδρομο» είπε ο Σάντλερ.

«Ο Σπένσερ έκανε την πρώτη επαφή, έριξε κάτω τον τύπο, ο Αλεξ του πήρε το όπλο από τα χέρια. Ο ένοπλος έβγαλε έναν χαρτοκόπτη και μαχαίρωσε τον Σπένσερ μερικές φορές. Οι τρεις μας τον δείραμε μέχρι που έπεσε αναίσθητος», λέει ο Αμερικανός.

Άλλος ένας επιβάτης βοήθησε τους τρεις αμερικανούς να τον δέσουν. «Ο ένοπλος δεν είπε ποτέ κουβέντα», σημείωσε ο Σάντλερ.

Στην επίθεση τραυματίστηκε και ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν-Χιου Ανγκλάντ, που είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Betty Blue του 1986, ο οποίος κόπηκε όταν έσπασε το τζάμι για να σημάνει τον συναγερμό.

Ο Μαροκινός ένοπλος τελικά συνελήφθη όταν το τρένο έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Δεν είναι γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης. Γάλλοι εισαγγελείς σημειώνουν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας ήταν γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και είναι 26 ετών.Στη βαλίτσα του, ο άνδρας είχε αρκετά όπλα, ανάμεσά τους ένα καλάσνικοφ, ένα αυτόματο περίστροφο και ξυραφάκια.

Στην πόλη Αράς, ο Άντονι Σάντλερ, ο Αλεκ Σκαρλάτος και ο Κρις Νόρμαν, ένας βρετανός που βοήθησε στην εξουδετέρωση του άνδρα, έλαβαν μετάλλια ανδρείας.

Ο Άλεξ γύρισε μόλις πριν έναν μήνα από το Αφγανιστάν. Στο τρένο βρισκόταν ως επιβάτης. «Ήταν οι διακοπές μου, η άδεια μου από το Αφγανιστάν» είπε.

Αμέσως μετά το γεγονός, ο Άλεξ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του, Μανώλη και Κάρεν Σκαρλάτος.

Βέλγος πρωθυπουργός: Τρομοκρατική η χθεσινή ένοπλη επίθεση σε τρένο

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ χαρακτήρισε τρομοκρατική την ένοπλη επίθεση.

«Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση στο τρένο της εταιρείας Thalys και εκφράζω την συμπόνια μου στα θύματα», δήλωσε με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Έπαινοι Ομπάμα στους στρατιώτες μετά την επίθεση στη Γαλλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την ευγνωμοσύνη του για το «θάρρος και την γρήγορη σκέψη» των επιβατών της υπερταχείας αμαξοστοιχίας στην Γαλλία, ανάμεσα τους και αμερικανοί στρατιώτες, που ακινητοποίησαν έναν ένοπλο που άνοιξε πυρ.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για το θάρρος και τη γρήγορη σκέψη αρκετών επιβατών, περιλαμβανομένων και αμερικανών στρατιωτών, που με αυταπάρνηση ακινητοποιήσαν τον ένοπλο», ανέφερε με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.

«Είναι ξεκάθαρο πως οι ηρωικές τους ενέργειες απέτρεψαν μια μακράν χειρότερη τραγωδία».

Πηγή; star.gr