Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Συγχώρεση ζήτησε ο «λογιστής» του Άουσβιτς. Κατέγραφε τα περιουσιακά στοιχεία των κρατουμένων, που κατέβαιναν από τα τρένα.

  Συγχώρεση ενώπιον γερμανικού δικαστηρίου και 70 επιζώντων του Ολοκαυτώματος και συγγενών τους ζήτησε ο «λογιστής» του Αουσβιτς, η δίκη του οποίου για συνέργεια σε 300.000 δολοφονίες ξεκίνησε χθες.
 O 93χρονος Όσκαρ Γκρόνινγκ, πρώην μέλος των SS, δικάζεται για συνέργεια σε 300.000 δολοφονίες.
«Ζητώ συγχώρεση. Εχω μερίδιο της ηθικής ευθύνης», παραδέχθηκε ενώπιον των δικαστών στο Λίνεμπουργκ της Κάτω Σαξονίας ο 93χρονος Οσκαρ Γκρόνινγκ, πρώην μέλος των SS, που στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία κατέγραφε τα περιουσιακά στοιχεία των κρατουμένων που έφταναν με τρένα. «Το εάν είμαι ένοχος βάσει ποινικού Δικαίου θα πρέπει να το αποφασίσετε εσείς», συμπλήρωσε ο 93χρονος.
  Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα «μικροσκοπικό γρανάζι» στη ναζιστική μηχανή, δεν έκρυψε ποτέ τον ρόλο του και έχει καταδικάσει πολλές φορές δημόσια τα ναζιστικά εγκλήματα, επιτιθέμενος μάλιστα εναντίον των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Παρόλο που ο ίδιος δεν εκτέλεσε ποτέ, ούτε μετάφερε κανέναν κρατούμενο στους θαλάμους αερίων, σύμφωνα με τους ενάγοντες, «η εργασία του κατέστησε δυνατό αυτό που έγινε στο Αουσβιτς».

Μέλος των SS

  Μέλος των SS, σε ηλικία 21 ετών, έγινε τον Σεπτέμβριο του 1942 ένας από τους λογιστές του στρατοπέδου, θέση στην οποία παρέμεινε για δύο χρόνια. Η δίκη αφορά τη λεγόμενη ουγγρική σφαγή το καλοκαίρι του 1944, όταν στο Αουσβιτς έφτασαν 137 τρένα από την Ουγγαρία με 425.000 Εβραίους, από τους οποίους εξοντώθηκαν οι 300.000. Ενα από τα άτομα που τους υποδέχονταν ήταν ο Γκρόνινγκ, ο οποίος κατέγραφε τα τιμαλφή και φρόντιζε για την πορεία των αντικειμένων μικρής αξίας, όπως ρούχα και βαλίτσες, που θα καταστρέφονταν.
  Μία από τους επιζώντες της ουγγρικής σφαγής, η Εβα Πουστάι-Φαχίντι, δήλωσε χθες στο δικαστήριο: «Εμένα δεν με νοιάζει η ποινή. Με νοιάζει η ετυμηγορία». Αν και αρχικά ο ρόλος του Γκρόνινγκ στη ναζιστική θηριωδία είχε θεωρηθεί περιορισμένος, ο δρόμος για τη δίκη του άνοιξε το 2011, όταν καταδικάστηκε ως συνεργός για τις δολοφονίες στο Σόριμπορ ο Τζον Ντέμιανουκ, ένας από τους φρουρούς που δεν είχαν σκοτώσει οι ίδιοι.

Πηγή: ethnos.gr