Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Παραλίγο και άλλη σιδηροδρομική τραγωδία με μετανάστες στα Σκόπια! Ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

  Και νέο συμβάν με τρένο, το οποίο «έπεσε» πάνω σε πρόσφυγες, περίπου 70 στον αριθμό, που κινούνταν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, υπήρξε στην ΠΓΔΜ στην περιοχή του Ιλιντεν, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νότια της πόλης των Σκοπίων.
  Αυτήν τη φορά, όμως, οι πρόσφυγες στάθηκαν τυχεροί, αφού ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας πρόλαβε και έκοψε ταχύτητα δίνοντας τη δυνατότητα στους δεκάδες πρόσφυγες να απομακρυνθούν από τη γραμμή, εκτός από έναν 62χρονο Αφγανό που τραυματίστηκε σοβαρά.
  Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την ίδια αμαξοστοιχία-εξπρές, η οποία 24 ώρες πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή, λίγο νοτιότερα στην περιοχή του Βέλες, παρέσυρε και σκότωσε 14 Αφγανούς και Σομαλούς πρόσφυγες, όλοι ηλικίας λίγο πάνω από 20 χρόνων. Πρόκειται για διεθνή αμαξοστοιχία που ξεκινά κάθε μέρα αργά το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Hellas, και φτάνει γύρω στα μεσάνυχτα στην πόλη των Σκοπίων και στις 7 το πρωί στο Βελιγράδι. Οταν εισέρχεται στο έδαφος της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη - Γευγελή την αναλαμβάνουν μηχανοδηγοί της γειτονικής χώρας, που συνεχίζουν το ταξίδι.


Ταχύτητα


   Η αμαξοστοιχία είναι ηλεκτροκίνητη και κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις άλλες, έχοντας προτεραιότητα (εξπρές), με αποτέλεσμα να μη γίνεται συχνά αντιληπτή έγκαιρα από τους παράνομους μετανάστες που κινούνται κυρίως μέσα στο σκοτάδι κατά δεκάδες και εκατοντάδες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής με προορισμό την περιοχή του Κουμάνοβο, που είναι και φυσικό πέρασμα, ώστε να περάσουν στη Σερβία. Οι περισσότεροι από τους 70 πρόσφυγες μετά το ατύχημα έσπευσαν να εξαφανιστούν, ενώ στον χώρο παρέμειναν η γυναίκα και ο γιος του άτυχου 62χρονου Αφγανού, ο οποίος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των Σκοπίων.
 Οι Αρχές της ΠΓΔΜ, παρά την παρουσία εκατοντάδων παράνομων μεταναστών στη χώρα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, κάνουν τα «στραβά μάτια», αφήνοντάς τους να κινηθούν προς τα βόρεια και να περάσουν στη Σερβία και από εκεί κυρίως στην Ουγγαρία. Μόνο αυτές τις μέρες, μετά την τραγωδία στο Βέλες και τη δημοσιότητα που υπήρξε, υπήρξαν κάποιες συλλήψεις μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης του Γκαζί Μπαμπά, νότια της πόλης των Σκοπίων.

Πηγή: ethnos.gr