Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Διπλασιασμός μεταφορικού φορτίου, αναμένεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Cosco. Δίκτυο διανομών από την Cosco.

  Στρατηγικές κινήσεις για την προσέλκυση και άλλων μεγάλων πολυεθνικών, που θα χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως εναλλακτική διαδρομή τροφοδοσίας των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται, πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosco, σύμφωνα με την «Καθημερινή». 
  Ετσι, ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα, ο κινεζικός όμιλος ήδη αναπτύσσει περαιτέρω το μοντέλο συνδυασμένων μεταφορών που έχει συγκροτήσει με τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και το διευρύνει με οδικές και αεροπορικές μεταφορές.
  Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με τη διαχείριση φορτίων της Hewlett Packard, ακολούθησαν η GREE, η ZTE, η Sony, η Huawei και η DELL και τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στην προσέλκυση, μεταξύ άλλων, εταιρειών ηλεκτρονικών, αυτοκινητοβιομηχανιών με εργοστάσια στη Βαλκανική και στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών αγαθών.
  Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται και η δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων στον Πειραιά, ικανών να εξυπηρετήσουν την προσδοκώμενη αύξηση φορτίου. Εχει μάλιστα δρομολογήσει την επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που θα χρειαστεί ώστε οι στεγασμένοι χώροι του κέντρου διαχείρισης να προσεγγίσουν τα 100.000 τ.μ.

Ελληνικό δίκτυο

  Η Cosco αναπτύσσει δίκτυο μεταφορών στην ελληνική επικράτεια με συνεργαζόμενες στον χώρο των διανομών εταιρείες, με σκοπό την παράδοση των προϊόντων των πελατών της στον τελικό προορισμό, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και αξιόπιστες υπηρεσίες. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα, ΣΕΠ Α.Ε., συνεχίζει να αναπτύσσει τη συνεργασία της με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία με μεγάλη γερμανική εταιρεία ταχυμεταφορών με διεθνή παρουσία και ισχυρότατο εμπορικό σήμα για την οδική διασύνδεση Πειραιά - Ευρώπης.
  Η ΣΕΠ Α.Ε. και ο ΔΑΑ έχουν συστήσει την κοινοπραξία «seanairgy», που εξασφαλίζει απευθείας οδική σύνδεση μετά την εκφόρτωση από το πλοίο, με ευνοϊκούς όρους κόστους και εξυπηρέτησης για την εμπορευματική σύνδεση.
  Οσον αφορά στην κυοφορούμενη συνεργασία με τη γερμανική πολυεθνική ταχυμεταφορική, σκοπεύει στην ανάπτυξη του δικτύου που οικοδομεί ο κινεζικός όμιλος στην ευρύτερη περιφέρεια και στην προσθήκη μιας ακόμα εναλλακτικής για τους πελάτες της.
 Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως εφόσον προχωρήσει η αξιοποίηση του ΟΛΠ με πρωταγωνίστρια την Cosco και αρθούν οι ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, θα πραγματοποιηθεί και το δεύτερο βήμα μεγάλων πολυεθνικών που έχουν επιλέξει τον Πειραιά ως πύλη εισόδου για τα προϊόντα τους την Ευρώπη, αλλά και νέων στην Ελλάδα διεθνών ομίλων που θέλουν να υιοθετήσουν την ίδια στρατηγική: την εδώ ίδρυση και λειτουργία γραμμών συναρμολόγησης προϊόντων για ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά.
  Την ίδια ώρα, ξένοι εξαγωγείς υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις διερευνούν την προοπτική να φέρουν στην Ελλάδα τα κέντρα διανομής τους. Το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση θεμάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που ψηφίστηκε πρόσφατα διευκολύνει με προβλέψεις –όπως της αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αγαθών για μη εγκατεστημένες στην Ελλάδα πολυεθνικές– την όλη ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής.
  Οι στρατηγικές εμπορικές συμφωνίες της Cosco με τη Hewlett Packard και την GREE για τη φορτοεκφόρτωση των προϊόντων τους ανέδειξαν στη διεθνή αγορά τα πλεονεκτήματα της δραστηριοποίησης στον Πειραιά.
  Με την αύξηση της δυναμικότητας του λιμανιού στο πλαίσιο της νέας επένδυσης των 230 εκατ. ευρώ της Cosco στο δυτικό τμήμα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται σημαντική αύξηση της σχετικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένουν διπλασιασμό του μεταφορικού έργου για φορτία της Cosco από τον Πειραιά προς τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα.

Πηγή: metaforespress.gr