Το “μέλλον” της Έδραση - Χ. Ψαλλίδας κρίνεται σήμερα, καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών θα εξετάσει την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει καταθέσει η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει, με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, την κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα και απαιτείται, πλέον, η επικύρωσή του από τη δικαιοσύνη προκειμένου η βιωσιμότητα της Έδραση να εξασφαλιστεί.
Τα μεγέθη του 2014
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, ο κύκλος εργασιών του 2014 διαμορφώθηκε σε 8,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. , αύξηση που αποδίδεται στην ανάληψη νέων έργων. Τα βασικότερα αυτών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επεκτάσεις των σταθμών του μετρό στο τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς, έργα στην Ολυμπία Οδό και του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Επίσης, ο όμιλος εμφάνισε μικρή μείωση των ζημιών προ φόρων (από 24,6 εκατ. σε 18,9 εκατ.), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται σε 74 χιλιάδες ευρώ (από 750 χιλιάδες ευρώ).
Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης αδειών από τη ΡΑΕ για δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς στα Γρεβενά συνολικής ισχύος 20 MW. Στις 31/07/2014 για τους σταθµούς στο Φελί και Ταξιάρχη Γρεβενών ελήφθη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πλέον αποµένει η πληρωµή της απαλλοτρίωσης του χώρου για να ξεκινήσουν τα έργα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία.
Το σχέδιο εξυγίανσης
Για το σχέδιο εξυγίανσης που εξετάζει σήμερα η δικαιοσύνη, η Έδραση αναφέρει ότι αυτή η συµφωνία επιτρέπει τη συνέχιση της οµαλής λειτουργίας τη, ενώ διασφαλίζεται η ρύθµιση των οφειλών των προνοµιούχων πιστωτών (εργαζόµενοι, ΔΟΥ και Ασφαλιστικά ταµεία). Παράλληλα, η ενδεχόμενη έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης θα οδηγήσει στην πώληση 31 αδιάθετων διαµερισµάτων της εταιρείας στο Ν.Φάληρο.
Υποχρεώσεις 207 εκατ. ευρώ
Η εταιρεία οφείλει προς το σύνολο των πιστωτών της και το Δημόσιο 207,37 εκατ. ευρώ-σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (Δεκέμβριος 2014)- με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις να αφορούν:
-Τράπεζες με εμπράγματες εξασφαλίσεις (111 εκατ.) και χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις (29,2 εκατ.) που αντιπροσωπεύουν το 67,6% των συνολικών υποχρεώσεων
-Δημόσιο (15,2 εκατ.) και τα ασφαλιστικά ταμεία (11,3 εκατ.)
-Leasing μηχανημάτων κ.α. (7 εκατ.)
-Προμηθευτές (10,7 εκατ.)
- Μισθοδοσία εργαζομένων (11,6 εκατ.)
-Γραμμάτια και επιταγές (3,7 εκατ.)
Όπως επισημαίνεται στην αίτηση επικύρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης, η εταιρεία διαθέτει ακίνητη περιουσία και πάγια στοιχεία αξίας 23,5 εκατ. ευρώ και 17,1 εκατ. ευρώ. Εάν, το σχέδιο εξυγίανσης δεν επικυρωνόταν, ο εκπλειστηριασμός (βίαιη εκποίηση) των παραπάνω «assets» και αυτών του διευθύνοντα συμβούλου Χ.Ψαλλίδα, υπολογίζεται ότι θα απέφερε περίπου 44 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 21,33% των συνολικών οφειλών.
Mε άλλα λόγια, ενδεχόμενη μη επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης θα δημιουργούσε «φέσι» στην αγορά (τράπεζες, συνεργαζόμενες εταιρείες- προμηθευτές) ύψους 163 εκατ. ευρώ.
Συντάκτης: Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή: capital.gr