Αύριο Τετάρτη, το νωρίτερο, πιθανολογείται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει τις πρώτες πολιτικές κατευθύνσεις για το ποιες αποκρατικοποιήσεις, με βάση τις δεσμεύσεις της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους θα προταχθούν. Και αυτές με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τόσο από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όσο και της επταμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού με τους (με Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ είναι όσες έχουν προκηρυχθεί.
Πρώτη προτεραιότητα με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το Πεκίνο και την Αθήνα είναι η πώληση ποσοστού του ΟΛΠ, η ολοκλήρωση της συναλλαγής για τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα. Όμως οι πρώτες ενδείξεις ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στους όρους κάποιων εκ των διαγωνισμών αυτών είναι γεγονός. Ήδη κατά πληροφορίες συζητείται το ενδεχόμενο να μην διατεθεί το 67,7% του ΟΛΠ αλλά μικρότερο ποσοστό ενώ παρεμβάσεις, τουλάχιστον κατά τα εκάστοτε λεγόμενα κυβερνητικών αξιωματούχων, αναμένονται και σε άλλους διαγωνισμούς.
Παρεμβάσεις έχουν προαναγγελθεί έτσι εμμέσως και για το Ελληνικό όπου πλειοδότης έχει αναδειχθεί σχήμα υπό την Lamda Development του ομίλου Λάτση με προσφορά 915 εκατ. ευρώ. Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας στην Βουλή προ δυο εβδομάδων δήλωσε ότι το Ελληνικό έχει «προβλήματα» και πως η διαδικασία αξιοποίησής του είναι τόσο διάτρητη που δεν μπορεί να υλοποιηθεί παραπέμποντας σε αναμόρφωσή της.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αθήνα, στην καταρχήν συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στα πλαίσια του Eurogroup, δεσμεύτηκε πως οι ελληνικές αρχές, «δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί», «στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με την νομοθεσία» και, τέλος, πως «θα επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί, αποσκοπώντας στη βελτίωση των όρων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου».
Στην κατηγορία των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί εμπίπτουν και το Ελληνικό, ο ΔΕΣΦΑ, το Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα που ανακοινώθηκε και επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ πως προχωρά, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια και ορισμένα ακίνητα που έχουν κατοχυρωθεί μέσα από την διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως και οι διαγωνισμοί που έχουν ήδη προκηρυχθεί και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα σεβαστεί τη διαδικασία και ως εκ τούτου αναμένονται από τους επενδυτές άμεσες ενέργειες της ελληνικής πλευράς, είναι αυτοί για την καταστατική πλειοψηφία του ΟΛΘ όπως και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ αλλά και το Θριάσιο. Ακόμα σε εξέλιξη (τυπικά αλά όχι ουσιαστικά) βρίσκονταν προκηρυγμένοι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Πύλου και ΣΕΦ όπως και ορισμένα ακίνητα.
Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, η πολιτική του προϊσταμένη αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και όλοι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία ενημέρωσης αλλά και εν αναμονή ευρύτερων πολιτικών αποφάσεων.
Συντάκτης: Ηλίας Γ. Μπέλλου
Πηγή: capital.gr