Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Επανέρχονται τα ρομαντικά ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη

Το κόνσεπτ του ρομαντικού ταξιδιού με τρένο επανέρχεται, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής και φιλικό στη χρήση του διαδικτύου. Η Rail Europe είναι η εταιρία που ξεσήκωσε τους Αμερικανούς τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Ρωσία, συγκεντρώνοντας δρομολόγια τρένων που πραγματοποιούνται από περισσότερες από 50 εταιρίες σιδηροδρόμων.

Οι σιδηρόδρομοι τείνουν να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στις ευρωπαϊκές μεταφορές. Αναπτυσσόμενα δίκτυα σιδηροδρόμων υψηλών ταχυτήτων αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρίες να συρρικνώσουν τα δρομολόγιά τους, ακόμα και να βγάλουν από το πρόγραμμα πτήσεων δρομολόγια μικρών αποστάσεων, όπως Παρίσι-Βρυξέλλες.

Η αυξανόμενη διείσδυση των σιδηροδρόμων στα αεροδρόμια απλοποιεί τα ταξίδια, όπως και τα νέα διασυνοριακά δίκτυα που είναι φιλικά στους τουρίστες. Εκτιμάται πως η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία θα δαπανήσει περί τα 30 δισ. ευρώ στις μεταφορές, διοχετεύοντας μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στις ανάγκες ασφάλειας των δρομολογίων σε αυτό. 

Η απορρύθμιση του χώρου των μεταφορών, σε τελευταία ανάλυση, συνεπάγεται νέες επιλογές, όπως τα δρομολόγια υψηλής ταχύτητας Παρίσι-Βαρκελώνη, το οποίο ξεκίνησε να εκτελείται το Δεκέμβριο, το δρομολόγιο Λονδίνο-Άμστερνταμ το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσω της Eurostar το 2016 και τα αγγλογερμανικά σχέδια για σύνδεση Λονδίνου-Φρανκφούρτης.

Η Rail Europe καθιστά εύκολη την κράτηση για αυτά τα ταξίδια από το διαδίκτυο, συλλέγοντας δεκάδες διάσπαρτες εταιρίες σιδηροδρόμων από όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Το δρομολόγιο Μαδρίτη-Παρίσι είναι πρακτικό και όμορφο. Περιλαμβάνει τη μεταφορά των επιβατών από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα σε μεγάλες ταχύτητες, οι οποίοι αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο τις ακριβές και μπερδεμένες μεταφορές των αεροδρομίων και μεταφέρονται στην καρδιά της Βαρκελώνης, όπου μπορούν να κάνουν μια διανυκτέρευση πριν συνεχίσουν για το Παρίσι.

Το νέο δρομολόγιο Βαρκελώνη-Παρίσι διαρκεί 6,5 ώρες και πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα, ενώ υπάρχει ο σχεδιασμός να διεξάγεται σε 5,5 ώρες. Στο ταξίδι προς το Παρίσι, η πρωτεύουσα επαρχίας της νότιας Γαλλίας, Nimes, προσφέρεται για περιήγηση στα ρωμαϊκά μνημεία της, τα οποία στην περιοχή αυτή βρίσκονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους σε όλη τη Γαλλία. Επίσης, υπάρχει ένα νέο μουσείο, το Norman Fosters, ευκαιρίες για καλές αγορές και μια παράδοση ταυρομαχιών που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Έρνεστ Χέμινγουέι και του Πάμπλο Πικάσο. Επίσης, η συντομογραφία του fabric de Nimes παρήγαγε την αμερικανική λέξη denim!

Το ξενοδοχείο Hotel Imperator βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και έχει αποκομίσει στο παρελθόν τις διθυραμβικές κριτικές του Χέμινγουέι. Διαθέτει φιλόξενο μπαρ, κήπο και ένα πολύ καλό εστιατόριο.

Πηγή: travelweekly