Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σε θέση μάχης οι εργολάβοι

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το υπουργείο Υποδομών για την επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη γραμμή είναι γνωστή και ως γραμμή «U» λόγω του σχήματος που θα έχει εάν αναπτυχθεί σε πλήρη μορφή και μήκος.

Μάλιστα μέσα στο φθινόπωρο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει προγραμματίσει να έρθει στην Ελλάδα να δει τις προδιαγραφές του έργου και τον φάκελο που θα καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει δανειοδότηση.

Βέβαια, οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί μόνο για το τμήμα Βεΐκου – Ευαγγελισμός, γι’αυτό και το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ώριμο. Το παραπάνω τμήμα εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στους προσεχείς μήνες, με το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, δηλαδή των Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ και Intrakat αλλά και μικρότερων τεχνικών εταιρειών να αναμένεται ότι θα δώσουν το «παρών». Και ήδη οι εργολάβοι ακονίζουν τα ξίφη τους, μετρώντας δυνάμεις και συμμαχίες, καθώς η «πίτα» του Μετρό θεωρείται μεγάλη και σχετικά… εξασφαλισμένη.

Το πρώτο κομμάτι της γραμμής 4 έχει ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014-2020 και μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα χρονοδιαγράμματα του έργου. Η Γραμμή 4 του Μετρό θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου, διασχίζοντας τους σταθμούς Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, καταλήγοντας στον σημερινό σταθμό του Ευαγγελισμού, συνολικής έκτασης 8,9 χλμ. Το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χλμ., με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ. Γιατί σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της Αττικό Μετρό οι επεκτάσεις που αναμένεται να προωθηθούν μετά την κατασκευή του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός είναι οι Ευαγγελισμός – Μαρούσι, Άλσος Βεΐκου – Περισσός αλλά και Μαρούσι – Εθνική Οδός.

sofokleous10.gr