Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ποιος "βλέπει" το Θριάσιο Πεδίο;

Τον φιλόδοξο στόχο για ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο έως τα τέλη του έτους έχει θέσει η ΓΑΙΟΣΕ, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η ολοκλήρωση του τεύχους δημοπράτησης του διαγωνισμού, που διαμορφώνεται ως είθισται με βάση τις προτάσεις των ενδιαφερομένων.

Μέχρι πρότινος υπουργείο Υποδομών και ΓΑΙΟΣΕ ήθελαν τον διαγωνισμό να εισέρχεται στην τελική του φάση στις αρχές του 2015, ωστόσο οι πιο αισιόδοξες "φωνές" μιλούν για ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2014, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξο έως και ουτοπικό από στελέχη της αγοράς.


Αισιοδοξία λόγω ισχυρού ενδιαφέροντος

Ωστόσο το ισχυρό, σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες, επενδυτικό ενδιαφέρον εμπνέει εμπιστοσύνη στην διοίκηση της ΓΑΙΟΣΕ, η οποία έχει προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, αναζητά τεχνικό σύμβουλο και επιχειρεί να ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης όσο το δυνατόν συντομότερα.



Παρά το αρχικό ενδιαφέρον 28 εταιρειών (μεταξύ των οποίων και η J&P Αβαξ και Aegean Oil) στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα συμμετείχαν έξι εταιρείες (Cosco, Eurobank Properties, Foodlink, Goldair, MedLog, Redeplan).





Ποιο το τελικό περιεχόμενο του διαγωνισμού;

Τα τεύχη δημοπράτησης θα περιλαμβάνουν ένα "μίγμα" των προτάσεων των ενδιαφερομένων που θα διαμορφώνουν και σε μεγάλο βαθμό την τελική μορφή της συνεργασίας, με στόχο πάντα την ενίσχυση των πιθανοτήτων επιτυχίας του διαγωνισμού, ο οποίος έχει αποτύχει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ευρύτερου συγκροτήματος, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία μοντέλα για την ανάπτυξη του έργου προκειμένου να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ των πιθανών μοντέλων των συμβατικών σχέσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι η σύμβαση παραχώρησης έργου, πωλήσεις μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού ή μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης.


Το αντικείμενο του έργου;

Το έργο αφορά στην ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου, τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε. και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων.

Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).




300 εκατ. ευρώ και 3.000 θέσεις εργασίας

Το έργο αναμένεται να φέρει επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας που θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσουν (μαζί με την κατασκευαστική φάση) 3.000 θέσεις εργασίας. Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα καταστήσει την χώρα βασική ευρωπαϊκή πύλη διακίνησης εμπορευμάτων.


Χαρά Αυγερινού
Πηγή:www.reporter.gr