Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η ώρα της αλήθειας για ΟΛΘ και ΟΛΠ

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση των δυο μεγάλων λιμανιών τα χώρας ολοκληρώνεται καθώς στα τέλη της επόμενης εβδομάδας λήγει η προθεσμία για την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) το οποίο και έχει θέσει σε διαγωνιστική διαδικασία το ΤΑΙΠΕΔ.

Μια εβδομάδα αργότερα αναμένεται, σύμφωνα με κύκλους σε γνώση των διαδικασιών, η ανακοίνωση του Ταμείου για το ποιοι προκρίνονται στη δεύτερη και τελική φάσης του διαγωνισμού για τον Πειραιά. Παράλληλα, στις 15 Ιουνίου συνέρχεται η γενική συνέλευση των μετοχών του ΟΛΠ κατά την οποία ορισμένες αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να συζητηθούν και αλλαγές στο management.

Επιπλέον τις επόμενες ημέρες έρχεται στην Αθήνα ο Ma ZeHua, ο ισχυρός άνδρας της China Cosco Holdings στα πλαίσια των Ποσειδωνίων και λίγο αργότερα, στις 18 Ιουνίου, καταφτάνει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός, Li Keqiang.

Οι παραπάνω εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε μια φορτισμένη πολιτικά συγκυρία εξαιτίας των εκλογών και των τοποθετήσεων κατά του μοντέλου πώλησης μετοχών και υπερ των επι μέρους παραχωρήσεων που έχει υιοθετήσει η πλειοψηφεία τόσο των εκλεγέντων όσο και των συνυποψήφιών τους αυτοδιοικητικών παραγόντων στους δήμους και τις περιφέρειες των δυο κομβικών λιμανιών της χώρας.

Αναφορικά τώρα με τα σενάρια για τους υποψηφίους μνηστήρες του λιμένα Θεσσαλονίκης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στην κάθοδο δυο υποψηφίων, δηλαδη της Hutchison Port Holdings Limited και των ρωσικών σιδηροδρόμων, RZD. Η τελευταία πάντως, που έχει κατεβεί και στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εμφανίζεται να έχει περιορίσει τις επαφές της με την ελληνική πλευρά ενώ αμφιβολίες για την, αξιόπιστη συμμετοχή της προκαλεί και το γεγονός πως ο επικεφαλής της, Vladimir Yakunin, αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που εχουν στοχοποιηθεί με κυρώσεις από τη Δύση εξαιτίας των στενών σχέσεών τους με το Κρεμλίνο.

Ορισμένες πηγές όμως μεταφέρουν στο capital.gr πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από τους μνηστήρες του ΟΛΠ εξετάζουν την κάθοδό τους και στον διαγωνισμό του ΟΛΘ. Υπενθυμίζεται πως για τον ΟΛΠ εχουν εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον η Cosco Pacific, η APM Terminals BV, η Ports America Group Holdings, η International Container Terminal Services Inc, η Utilico Emerging Markets Limited και η Cartesian Capital Group LLC. Είναι απο τη «δεξαμενή» αυτών των ομίλων από την οποία πιθανολογείται πως ενδέχεται να προκύψει «αουτσάιντερ».


Πηγή:www.capital.gr