Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Κάπνισμα νιετ σε μπαρ, τρένα και εστιατόρια στη Ρωσία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

Καπνιστές, πολλοί από τους οποίους μανιώδεις, είναι περίπου 44 εκατ. Ρώσοι, όμως αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλλει απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αλλά και τρένα από την Κυριακή 1 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή έχει ως απώτερο στόχο τη μείωση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ελπίζοντας ότι το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών θα μειωθεί από το 39% στο 25% μέχρι το 2020.
«Χάρη σε αυτό το νόμο, οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία και ότι το κάπνισμα κοντά σε άλλους ανθρώπους αποτελεί έγκλημα», δήλωσε ο Σεργκέι Καλάσνικοφ, επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Δούμα (Κάτω Βουλή της Ρωσίας). «Το θέμα είναι επιτακτικό και θα τιμωρηθούν όσοι αγνοήσουν το νόμο αυτόν», δήλωσε ο Καλάσνικοφ. «Έχουμε ως βάση τις σχετικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές έρευνες για το νόμο αυτό. Από την άποψη αυτή, εμπιστευόμαστε απόλυτα τους συναδέλφους μας στη Δύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ξένες εταιρείες καπνού έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις κατά αυτού του νόμου.
Η Ρωσία ξεκίνησε να εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα σχετικά με το κάπνισμα από το περασμένο καλοκαίρι, απαγορεύοντας τη συνήθεια αυτή σε κυβερνητικά κτίρια αλλά και τη σχετική διαφήμιση των προϊόντων. Με βάση τη νέα νομοθεσία, τα προϊόντα καπνού δεν πρέπει να είναι τοποθετημένα σε εμφανές μέρος στα σημεία πώλησης.

"Η"