Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες με τρένο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΟΥ ΟΘΡΥΟΣ ΣΤΟ ΔΟΜΟΚΟ

Της Μαρία Μόσχου

Ένα από τα πιο δύσκολα σιδηροδρομικά έργα της χώρας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς η ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωσε χθες τη διάνοιξη της σήραγγας του Όθρυος στην περιοχή του Δομοκού.
Τη σχετική ανακοίνωση για τη διάνοιξη της σήραγγας και στα δύο μέτωπα έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Κ. Σπηλιόπουλος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, όπου επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος της συγκεκριμένης σύμβασης που αφορά στο τμήμα Τιθορέα - Δομοκός.
Με την ολοκλήρωσή της, η διαδρομή Αθήνα - Λιανοκλάδι θα διαρκεί έως 90 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα-Δομοκός έως 108 λεπτά, ενώ η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπερνά τις 3,5 ώρες.
Με την ολοκλήρωση του έργου ανοίγει δρόμος για την εργολαβία σκούπα Τιθορέα - Δομοκός με την οποία θα εγκατασταθεί επιδομή, υποδομή, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση στη νέα γραμμή και θα φέρει τη Θεσσαλονίκη σε απόσταση 3,5 ωρών από την Αθήνα το 2017. Το έργο θεωρείται από τα πλέον δύσκολα τεχνικά και ουσιαστικά ολοκληρώνει τα έργα κατασκευής στη διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα -Θεσσαλονίκη.

Μήκος 6,5 χιλιόμετρα

Η σήραγγα του Όθρυος έχει μήκος 6,5 χλμ ανά κλάδο και ο σχεδιασμός της παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύσσονται ταχύτητες των 160 χλμ / ώρα, έτσι ώστε η διαδρομή να μειώνεται κατά 2 χλμ και ο χρόνος του ταξιδιού κατά 30 λεπτά.
Το τμήμα Τιθορέα- Λιανοκλάδι-Δομοκός είναι το δύσκολο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής που διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμες σήραγγες, φτάνει στο Λιανοκλάδι μέσω της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, συνεχίζεται μέσω των επίσης δίδυμων σηράγγων της Όθρυος και της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας και καταλήγει στον Δομοκό. «Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι τεράστιο γιατί πλέον όλες οι εκκρεμότητες και οι δυσκολίες του παρελθόντος ξεπεράστηκαν και ο νέος σιδηροδρομικός άξονας υψηλών ταχυτήτων (Αθήνα - Θεσ/νίκη - Προμαχώνας και Ειδομένη) ολοκληρώνεται στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (2017) και η απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα γίνεται πλέον σε 3:30 ώρες» τονίζεται σε ανακοίνωση της της ΕΡΓΟΣΕ.