Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Υπόγεια διάβαση στη Μενεμένη

Ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης βαίνει προς ικανοποίηση καθώς δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής διπλής υπόγειας διάβασης στις σιδηροδρομικές γραμμές της οδού Αγίας Παρασκευής στη Μενεμένη.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το έργο, κόστους 20,17 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2016, καθιστώντας ασφαλέστερες τις μετακινήσεις που σήμερα γίνονται μέσω της επικίνδυνης ισόπεδης διάβασης.
Η μελέτη για το έργο είχε γίνει προ δεκαετίας και πλέον από τον ΟΣΕ, είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση, είχε αναδειχθεί και προσωρινός ανάδοχος, αλλά το έργο κόλλησε. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης επικαιροποίησαν τη μελέτη, ετοιμάστηκαν τα τεχνικά δελτία και η ημερομηνία δημοπράτησης ορίστηκε στις 17 Ιουνίου 2014. Το έργο περιλαμβάνει δύο υπόγειες διαβάσεις, η μία για την κίνηση των αυτοκινήτων και η μία για την κίνηση των πεζών, και εντάχθηκε στην παρούσα φάση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2014, με την προϋπόθεση ότι πριν από την εξασφάλιση νομικής δέσμευσης θα έχει εξασφαλιστεί η ένταξη του σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020. Ο χρόνος υλοποίησης των εργασιών έχει οριστεί σε 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Με την αποπεράτωση του έργου, δεν θα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες διαβάσεις εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η οποία τέμνει τον κεντρικό δρόμο εισόδου στο κέντρο της Μενεμένης. Η κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών είναι αυξημένη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στο πλάι της διάβασης λειτουργεί το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ με συχνή κίνηση αμαξοστοιχιών, που κάνουν ελιγμούς στις γραμμές. Από εκεί διέρχονται και οι μαθητές του 2ου γυμνασίου και του 1ου λυκείου Μενεμένης.

ΟΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
Ο ΟΣΕ για την ακίνδυνη διέλευση των πεζών από τα σημεία όπου διέρχονται οι σιδηροδρομικές γραμμές, στο τμήμα από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το Ελευθέριο - Κορδελιό, έχει κατασκευάσει υπόγειες ή υπέργειες διαβάσεις. Συγκεκριμένα: 1. Λειτουργεί από το 2005 η άνω διάβαση των σιδηροδρομικών γραμμών στο σημείο που διασταυρώνονται με την οδό Καζαντζάκη στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Η γέφυρα έχει ύψος είκοσι μέτρων και συνδέει την περιοχή με το υπόλοιπο τμήμα του δήμου. Διαθέτει ανελκυστήρα για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και είναι τεχνολογικά σύγχρονη. 2. Τον Αύγουστο του 2005 δόθηκε σε κυκλοφορία ο υπόγειος δρόμος της οδού Αχαρνών στον Εύοσμο, ο οποίος διέρχεται κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και συνδέει την οδό Μοναστηρίου με τον Εύοσμο, αμέσως μετά την αερογέφυρα Μενεμένης, στην περιοχή Ομοσπονδία. 3. Τον Μάρτιο του 2010 παραδόθηκε η υπόγεια διάβαση σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, η οποία συνδέει την οδό Μαργαροπούλου με την οδό Μοναστηρίου καθώς και με τις αποβάθρες του σταθμού. 4. Στην περιοχή Επταλόφου των Αμπελοκήπων υπάρχει για περισσότερα από 40 χρόνια μεταλλική άνω διάβαση των σιδηροδρομικών γραμμών, η οποία ανακατασκευάστηκε προ ολίγων μηνών. 5. Δημοπρατήθηκε η υπόγεια διάβαση στην οδό Αγίας Παρασκευής στη Μενεμένη.