Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αλλα 42 εκατ. για αρχαιολογικές έρευνες στο Μετρό Θεσσαλονίκης

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ

Το “πράσινο φως” για επιπλέον δαπάνες για τις αρχαιολογικές έρευνες στο Μετρό Θεσσαλονίκης άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημα με το αυξημένο κόστος των σχετικών εργασιών, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην εξέλιξη του έργου.
Ειδικότερα, θα απαιτηθούν επιπλέον 42 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών (για τις οποίες έχουν ξοδευτεί ως σήμερα ήδη 82 εκατ. Ευρώ) στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
Το πρόσθετο αυτό ποσό κρίθηκε αναγκαίο από τα μέλη του ΚΑΣ, που συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των δύο αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός βασίστηκε στα χρονοδιαγράμματα και στο προσωπικό που ζήτησαν οι Εφορείες (με βάση τους μισθούς της Αττικό Μετρό), τα οποία μεταφράζονται σε περίπου 3 επιπλέον χρόνια εργασιών-χρόνος που μπορεί να συμπτυχθεί, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση- και σε προσλήψεις 630 ατόμων.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί σχεδόν 35 στρέμματα, έχοντας φέρει στην επιφάνεια περίπου 135.000 ευρήματα, ενώ μένουν να διερευνηθούν οι περιοχές των εισόδων και εξόδων των σταθμών, του αμαξοστασίου Πυλαίας και του νοτίου τμήματος της Αγίας Σοφίας.
Το επιπλέον ποσό αφορά τους 13 σταθμούς στο κέντρο της πόλης, δηλαδή το κυρίως έργο και όχι τις επεκτάσεις του, ενώ σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η πλήρης συντήρηση και καταγραφή των ευρημάτων, χωρίς τη δημοσίευση και έκθεσή τους. Απ' αυτά τα χρήματα, περίπου τα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις αποσπάσεις και τις επανατοποθετήσεις μνημείων, καθώς και για τις συνοδευτικές μελέτες.

"Ημερησία"