Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η Κίνα εισβάλλει στην Ευρώπη από την Ανατολή


Η Ρουμανία είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, με «πλεόνασμα» στις κινεζικές επενδύσεις. Το Πεκίνο θα «ρίξει» περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου. Η εμβάθυνση των σχέσεων της Κίνας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι το θέμα του Οικονομικού Φόρουμ, στη ρουμανική πρωτεύουσα.

«Η συνεργασία των δύο πλευρών αποτελεί μέρος των σχέσεων Κίνας Ευρώπης, αλλά ένα πολύ ειδικό και περίπλοκο κομμάτι τους» δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα. « Ελπίζω αυτό το Φόρουμ να ενδυναμώσει τη συνεργασία και να την αναβαθμίσει περαιτέρω.»
Η Κίνα έχει ανακοινώσει πίστωση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, σε υποδομές, νέες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Η Ευρώπη είναι από τους πιο ισχυρούς παίκτες του κόσμου. Μία ενωμένη, ευημερούσα και αναπτυσσόμενη Ευρώπη είναι απαραίτητη για την ειρήνη και την ανάπτυξη. Εξ ου και η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή ειρήνη, ευημερία και ενσωμάτωση» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεπιάνγκ.
Στο Φόρουμ λαμβάνουν μέρος 16 ευρωπαϊκές χώρες. Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βουλγαρία και έχει αγοράσει πολωνική βιομηχανία βαρέων οχημάτων.

ΠΗΓΗ: euronews.com