Έντονο ενδιαφέρον για μεγάλα λιμάνια και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ
Του Βαγγελη Μανδραβελη
Αισιοδοξία για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί η ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης συμφωνίας στη χώρα μας. Στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αλλαγή ιδιοκτησίας στον ΟΠΑΠ, με την επενδυτική εταιρεία Εmma Delta να καταβάλει 622 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ν’ αποκτά περίπου 109 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.
Για την κυβέρνηση είναι η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση μετά εκείνη του ΟΤΕ που υλοποιήθηκε το 2011 και αφορούσε την πώληση του 5% των μετοχών με αντίτιμο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η πώληση του 33% των μετοχών ΟΠΑΠ συνιστά ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που το ίδιο υλοποίησε. Κι εφόσον η κίνηση αυτή, ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα θα προσμετρά έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το 2011 έως σήμερα.
Οι Ρώσοι επιστρέφουν
Η αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος πηγάζει από την υψηλή κινητικότητα που αναπτύσσεται. Μέρος αυτής αποτελεί η θεαματική επιστροφή του ρωσικού παράγοντα στις αποκρατικοποιήσεις. Οι Ρώσοι, οι οποίοι πριν από λίγους μήνες στην υπόθεση της ΔΕΠΑ άφησαν στα «κρύα του λουτρού» την κυβέρνηση, τώρα δείχνουν να επανέρχονται δυναμικά αξιώνοντας τη διεκδίκηση τρένων, λιμανιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη στην Αθήνα της πρόεδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και από τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας σιδηροδρόμων RZD κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν. Και οι δύο επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της ρωσικής πλευράς, η οποία αποσκοπεί στη συνδυασμένη απόκτηση τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και του λιμένα Θεσσαλονίκης. Απώτερος στόχος τους είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη, πύλη για τη διακίνηση εμπορευμάτων, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Κάτι τέτοιο βολεύει και τις ελληνικές επιδιώξεις, οι οποίες βλέπουν με καλό μάτι ένα ισχυρό αντίβαρο στην ισχυρή κινεζική παρουσία στον Πειραιά.
Παράλληλα όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι ενεργοποιούνται εκ νέου και για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Οι επαφές της κ. Ματβιένκο στην Ελλάδα, στόχο είχε να αμβλύνει τις τεταμένες σχέσεις που αναπτύχθηκαν με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει την ανάγκη της Gazprom, αλλά και η ρωσική να ενδιαφέρεται για περαιτέρω επέκταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς ίσως το «αγκάθι» της εγγυητικής επιστολής.
Στο μεταξύ, με την έλευση της τρόικας, αναμένεται να αμβλυνθούν οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας για τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ και των άλλων μεγάλων λιμένων της χώρας. Την πρόθεση μάλιστα να προχωρήσουν άμεσα οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια της χώρας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο του Euromoney με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ΟΛΠ και ΟΛΘ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ακολουθούν οι αποκρατικοποιήσεις του ΔΑΑ, της Εγνατίας Οδού, των ΕΛΤΑ κ.ά.
Για τον ΔΑΑ ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον, τόσο από τον νέο μέτοχο της εταιρείας, όσο και από Κινέζους επενδυτές οι οποίοι στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Αθήνα και το ΤΑΙΠΕΔ. O νέος μέτοχος, κάτοχος του 26,7% των μετοχών του ΔΑΑ, είναι η Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η PSP Investments ενδιαφέρεται και για ποσοστό 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΑΑ, αρκεί να καταφέρει να βρει ένα ισχυρό συνεργάτη στη διαχείριση τόσο του ΔΑΑ, όσο και των άλλων αεροδρομίων που απέκτησε πριν από λίγους μήνες από τη Hochtief. Η επενδυτική εταιρεία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου στη νέα της δραστηριότητα που απέκτησε από τη Hochtief τον περασμένο Μάιο, αντί περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Νέος στόχος
Τόσο η (περαιτέρω) αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ, όσο και οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΤΑ, Εγνατίας Οδού και λιμανιών, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του έτους. To Ταμείο, ωστόσο, δεν κατάφερε ν’ ανταποκριθεί, έχοντας σε εξέλιξη δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως εκείνη του ΟΠΑΠ και εκείνη των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Τώρα ο νέος στόχος, όπως έχει τεθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, είναι οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις να εκκινήσουν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Το ΤΑΙΠΕΔ, μετά το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ/ΔΦΕΣΦΑ, δηλώνει έτοιμο από τον περασμένο Ιούλιο για μια δημοσιοποίηση των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για λιμάνια, ταχυδρομεία και Εγνατία Οδό.
"Καθημερινή"