Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Διαψεύδουν σενάρια «κατάσχεσης» του ΤΑΙΠΕΔ

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την μεταβίβαση της διαδικασίας τιτλοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου σε μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.


Ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Σάιμον Ο' Κόνορ υπογράμμισε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από την Ευρωομάδα (Eurogroup), αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην Τρόικα.
Όπως τόνισε, η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.
Νωρίτερα, και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, μετέδωσαν ότι η τρόικα σχεδιάζει να πιέσει την Αθήνα από τον Σεπτέμβριο να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, ειδικότερα ακίνητα, σε μια εταιρία συμμετοχών την οποία θα διαχειρίζεται η ευρωζώνη προκειμένου να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διεθνής τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) πρόκειται να προτείνει στην κυβέρνηση της Ελλάδας να δημιουργηθεί μια εταιρία η οποία θα ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά θα διοικείται από ξένους ειδικούς και θα έχει έδρα εκτός Ελλάδας, κάτι το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.
Η κίνηση αυτή θα στόχευε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία στην οποία αποδίδεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας, κατά το ίδιο δημοσίευμα.
Στόχος θα είναι «να μεγιστοποιήσει την αξία των κρατικών ακινήτων στην Ελλάδα κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές», όπως είπε στο Ρόιτερς πηγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η πηγή αυτή επισήμανε πως η πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Η πηγή του ΕΜΣ ανέφερε ακόμα στο Ρόιτερς πως στόχος είναι «να δημιουργηθούν πόροι ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της Ελλάδας και αυτή να βοηθηθεί να αποπληρώσει το χρέος της ταχύτερα».
«Εθνος»