Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ρουμανία: Τρεις προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της CFR Marfa


Τρεις προσφορές από τα ίδια επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία, κατατέθηκαν στο νέο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του τμήματος των εμπορευματικών μεταφορών των ρουμανικών σιδηροδρόμων (CFR Marfa).

Πρόκειται για τις Grup Feroviar Roman-GFR,Transferoviar Grup σε συνεργασία με την Donau-Finanz GmbH&CO KG Austria και Omnitrax INC, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Ρουμανίας.
Η Grup Feroviar Roman, που ανήκει στους επιχειρηματίες Γκρούια Στόιτσα και Βασίλε Ντίντιλα, είναι εταιρεία με ιδιωτικό κεφάλαιο που παρέχει υπηρεσίες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών διαθέτοντας στόλο 8.000 βαγονιών.
Η Transferoviar Grup ιδρύθηκε το 2003 με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός μεγάλου “χαρτοφυλακίου” σιδηροδρομικών υπηρεσιών, αλλά και την κατασκευή υποδομών.Έχοντας πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, η εταιρεία συμμετείχε στην ανάπτυξη των ιδιωτικών σιδηροδρομικών υποδομών και αυτό το διάστημα κατασκευάζει έναν τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη ρουμανική αγορά και το εξωτερικό.
Η Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, ένα επενδυτικό fund, διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ σε τομείς όπως οι επενδύσεις, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές και η οικιστική ανάπτυξη.
Το υπουργείο επαναπροκήρυξε, στις 16 Μαΐου 2013, την πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της CFR Marfa, μειώνοντας το μέσο ετήσιο όριο κερδοφορίας της εμπορευματικής μεταφορικής δραστηριότητας των ενδιαφερόμενων επενδυτών από 100 εκ. ευρώ στα 20 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουνίου.
Οι τρεις προσφορές που είχαν υποβληθεί στην πρώτη “απόπειρα” ιδιωτικοποίησης από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, απορρίφθηκαν από το συμβούλιο ιδιωτικοποιήσεων του υπουργείου Μεταφορών, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ήταν ανεπαρκείς και περιείχαν αναληθή στοιχεία σε σχέση με τη δραστηριότητα ενός εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

 «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ