Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πάτρα: Δημοπρατείται εντός τετραμήνου η σιδηροδρομική γραμμή Ροδοδάφνη - Ρίο


Δημόσια έργα, συνολικής αξίας μισού δισ. ευρώ, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα είπε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο κ. Καλογιάννης, όλα τα μεγάλα έργα της χώρας κινούνται μέσα στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και αρκετά από αυτά όπως οι επεκτάσεις του Μετρό θα παραδοθούν από την άνοιξη και μετά.


Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και τις τράπεζες για να «ξεκολλήσουν» τα έργα στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει την άνοιξη.

«Η ελληνική οικονομία δείχνει ήδη εμφανή σημάδια σταθεροποίησης και επανεκκίνησης», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 ήταν δραματική: Οι οδικοί άξονες που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης ήταν σταματημένοι από τις αρχές του 2011, μεγάλα έργα όπως τμήματα του Μαλιακού και οι επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα επίσης σταματημένα, ενώ οι απορροφήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» ήταν χαμηλές, στο 35%, περίπου.



Έκτοτε πολλά θέματα έχουν προχωρήσει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο έργων.

Μεταξύ των έργων που δημοπρατήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός αναφέρθηκε στους οδικούς άξονες Γούρνες - Χερσόνησος στην Κρήτη, Καλλονή - Σίγρι στη Λέσβο, την παράκαμψη Στυλίδας στον Μαλιακό που εκκρεμούσε για 18 μήνες, τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά - Ποτίδαια στην Μακεδονία, την αναβάθμιση των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Πάρου και Χανίων, τη διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς στην Αττική και την επέκταση του τραμ προς Πειραιά, που αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου τροχιοδρόμου από τη στάση «Νέο Φάληρο» προς το λιμάνι του Πειραιά, μήκους 5,4 χλμ και κατάληξη στο «ΣΕΦ».

Σημαντικό είναι το έργο σταθεροποίησης του επιχώματος στη γέφυρα Περιστερίου Ιωαννίνων, που δίνει τέλος στην παράκαμψη των 800 μέτρων της Εγνατίας Οδού και έτσι οι χρήστες της θα διατρέχουν τον αυτοκινητόδρομο συνολικού μήκους 670 χλμ χωρίς πλέον καμία παράκαμψη.

Επιπλέον, υλοποιούνται, είπε ο κ. Καλογιάννης αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο, ολοκληρώνεται το έργο της ύδρευσης της Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο, ενώ σημαντικά έργα είναι το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας που αρχίζει να κατασκευάζεται, η ολοκλήρωση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και τα 24 έργα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που αφορούν σε εγκαταστάσεις νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων σχολείων, τόσο στην Aττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 78 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, προωθούνται δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις για το επόμενο τετράμηνο έργων προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.

Στα έργα αυτά, περιλαμβάνονται δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, τα τμήματα Ροδοδάφνη - Ρίο και Τιθορέα - Δομοκός, καθώς και η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης.



Επίσης προωθείται η δημοπράτηση της αναβάθμισης της παλαιάς Εθνικής Οδού στο τμήμα Ελευσίνα - Θήβα, ο οδικός άξονας Πάνορμο - Εξάντη στο Ρέθυμνο, η ολοκλήρωση της παράκαμψης Άρτας - Φιλιππιάδας, η αποπεράτωση του φράγματος Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα και τα έργα ύδρευσης των Παξών.

Αναφορά έκανε και στα δύο μεγάλα έργα αναβάθμισης της δυτικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης καθώς και τα έργα κατασκευής/αναβάθμισης νοσοκομείων στην Κομοτηνή, την Πάτρα, την Τρίπολη, τη Βέροια, την Κάρπαθο και άλλα.

Έργα ΕΣΠΑ

Σχετικά με τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι από το σύνολο των 181 έργων τα 36 εκτελούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, 25 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,308 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου - Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» (ενδεικτικά: οι συμβάσεις παραχώρησης, οι τέσσερις κάθετοι άξονες της Εγνατίας, ο ΝΟΑΚ και ο ΒΟΑΚ, το τμήμα Χαϊδάρι - Πειραιάς, οι σιδηροδρομικές γραμμές Ροδοδάφνη - Ρίο και Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός).

Ακόμη 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 930 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τα Π.Ε.Π. και από το ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης σχετικά με το ΕΣΠΑ, ότι υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την απορρόφηση κατά το β' εξάμηνο του 2012, σε ποσοστό 102,64% και το υπουργείο κινείται σε ποσοστό απορρόφησης μεγαλύτερο του κοινοτικού μέσου όρου.

xespao