Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ομόλογα. Γόρδιος δεσμός αξίας 6,4 δισ. για το υπουργείο Οικονομικών


Αφορά κρατικά ομόλογα εκτός PSI που διέπονται από ξένο δίκαιο

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Αντιμέτωπη με την πληρωμή των ομολόγων που δεν μπήκαν στο PSI εξαιτίας της «προστασίας» που απολαμβάνουν από το ξένο δίκαιο υπό το οποίο έχουν εκδοθεί, έρχεται άμεσα η ελληνική κυβέρνηση με το πρώτο εξ αυτών να ωριμάζει σε 4 ακριβώς εβδομάδες. Πρόκειται για ομόλογο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), ονομαστικής αξίας 190 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και διέπεται από αλλοδαπό δίκαιο. 
Οι ομολογιούχοι στις 27 Μαρτίου συνεδρίασαν και απέρριψαν την πρόταση του Δημοσίου για συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI.
Το ομόλογο λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου και με βάση τον μηδενικό πρακτικά όγκο συναλλαγών του το τελευταίο 9μηνο, φαίνεται να έχει συγκεντρωθεί στα χέρια πολύ μικρού αριθμού επενδυτών. Η τελευταία τιμή για αυτούς τους τίτλους, σύμφωνα με στοιχεία του Frankfurt Stock Exchange, είναι 22,5 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας. Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει, έτσι, επί τη λήξη του να καταβάλει ολόκληρο το ποσό. Ανάδοχοι της έκδοσης αυτής που διέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, από το γαλλικό δίκαιο ήταν οι HSBC, Dexia και Crédit Commercial de France.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα, σε προηγούμενη ανάλογη περίπτωση ομολόγου που ωρίμασε, χωρίς να ενταχθεί στο PSI, αποφάσισε την αποπληρωμή του εις ολόκληρον. Πρόκειται για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που έληξε στις 15 Μαΐου. Οι τίτλοι του, όπως έγινε γνωστό, είχαν συγκεντρωθεί έναντι τιμήματος κλάσματος της ονομαστικής αξίας από το vulture fund, Dart Management, που αποκόμισε έτσι τεράστια κέρδη.
Από το τι θα αποφασίσει να πράξει το οικονομικό επιτελείο για το χρέος που λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου, θα εξαρτηθεί και η πολιτική του και ως προς τα υπόλοιπα «ακούρευτα» ομόλογα, καθώς ακολουθούν και άλλα. Συνολικά η ονομαστική τους αξία υπερβαίνει τα 3,4 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στα χέρια ξένων vulture funds, που τοποθετήθηκαν σε δραματικά απαξιωμένα ελληνικά ομόλογα, κυρίως ξένου δικαίου, με στόχο την αποκομιδή σημαντικών υπεραξιών σε περίπτωση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας ή μετά από επιτυχή δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεών τους.
Το ομόλογο που πληρώθηκε τον Μάιο, όπως και αυτό που λήγει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισ. ευρώ, που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI - συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους». Τα 3,4 δισ. εξ αυτών αφορούν 8 επίμαχα ομόλογα για τα οποία οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων έχουν ήδη ψηφίσει κατά του PSI. Για τα υπόλοιπα, έως του ποσού των 6,4 δισ. (η αξία μεταλλάσσεται καθώς 3 από αυτά είναι αποτιμημένα σε γιεν) οι ομολογιούχοι ανέβαλαν τις αποφάσεις τους, αφού δεν ωριμάζουν άμεσα, ενώ εκκρεμούν ακόμα πληρωμές τοκομεριδίων.
Τα τέσσερα από τα ομόλογα που έχουν αποφασίσει οι κάτοχοί τους να μην ενταχθούν στο PSI είναι του ΟΣΕ, συνολικής ονομαστικής αξίας 999 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία που έχει αναρτημένα στον ιστότοπό του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Αλλο ένα είναι του ΟΑΣΑ, αξίας 240 εκατ. ευρώ και τρία του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 120 δισ. γιεν ή 1,2 δισ. ευρώ περίπου. Ακόμα δύο είναι του ελληνικού Δημοσίου αξίας 200 εκατ. και 1 δισ. αντιστοίχως.
Υπογραμμίζεται πως εκ των τίτλων του ΟΣΕ, ο ένας λήγει στις 2 Απριλίου 2013 και οφείλονται 412 εκατ. ευρώ εκ των 430 εκατ. ευρώ της ονομαστικής αξίας του, καθώς τα 18 εκατ. ευρώ έχουν περιέλθει στην κατοχή της ΕΚΤ. Η σύμβαση έκδοσης του ομολογιακού αυτού εμπεριέχει ρήτρα που προβλέπει ότι μη αποπληρωμή του ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας και ενδέχεται να πυροδοτήσει τεχνικό default σε όλα τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται σε αλλοδαπό δίκαιο.