Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η Τουρκία επικυρώνει σιδηροδρομική συμφωνία για ενσωμάτωση με Βαλκανικά κράτη

Η σιδηροδρομική συμφωνία αποσκοπεί σε σημαντική μείωση των χρόνων ταξιδιού, βελτίωση της μεταφοράς επιβατών και φορτίων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ο περιφερειακός σιδηρόδρομος θα καλύπτει το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με στόχο τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών αποδόσεων ώστε να συνδέει χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Τουρκία επικύρωσε συμφωνία στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα τέλη Οκτωβρίου.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 2006, δεσμεύεται να μειώσει σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού μεταξύ χωρών στην περιοχή, να βελτιώσει την ποιότητα της μεταφοράς επιβατών και φορτίων και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών στα Βαλκάνια.
Δεσμεύεται επίσης να διαχειριστεί τις δαπανηρές συνοριακές καθυστερήσεις, εξαλείφοντας την προϋπόθεση στάσης των τρένων για τελωνιακούς ελέγχους και ελέγχους διαβατηρίων. Αντ' αυτών, θα διενεργούνται κατάλληλοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Το προγραμματισμένο δίκτυο θα καλύπτει την περιοχή με 16 άξονες μεταφορών, μεταφέροντας εμπορικά αγαθά σε ταχύτητες έως 130 χλμ/ω και με σχέδια να αυξηθούν οι ταχύτητες στα 160 χλμ/ω και 220 χλμ/ω όπου αυτό είναι εφικτό μέχρι το 2020.
Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, πΓΔΜ, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Μαυροβούνιο και Μολδαβία συμπεριλαμβάνονται όλες στο προγραμματισμένο δίκτυο.
Αξιωματούχοι στην Άγκυρα, η οποία επικύρωσε τη συμφωνία στις 28 Οκτωβρίου, αναφέρουν πως το έργο του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων "ακούγεται περισσότερο ευεργετικό τώρα σε σύγκριση με πριν μερικά χρόνια".
"Όλοι στην περιοχή μας -- από ανατολή έως δύση, από Ασία έως Ευρώπη -- μπορούν να ωφεληθούν από αυτό", ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Ιντρίς Γκουλούτσε. "Ένα αποδοτικό σύστημα μεταφορών είναι σημαντικό για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο τόσο της Τουρκίας όσο και χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".
"[Η Νοτιοανατολική Ευρώπη] αντιμετωπίζει τώρα τις πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ στο Ασιατικό τμήμα του κόσμου, ο κόσμος μάχεται ενάντια σε δοκιμασίες περιορισμένων ελευθεριών. Η Τουρκία, ούσα στη μέση των δυο, προσπαθεί να συνδέσει και να βοηθήσει αμφότερες", πρόσθεσε.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Οκτάι Βουράλ, από την άλλη, υποστηρίζει πως οι συμμετέχουσες κυβερνήσεις πρέπει να είναι πιο οργανωμένες και να βεβαιωθούν ότι το έργο είναι οικονομικά αιτιολογημένο.
"Πριν από χρόνια, είχαμε πλήθος σιδηροδρομικών σχεδίων σε ό,τι αφορά στη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας, μα τα χρόνια περνούν και αυτά γίνονται πιο ακριβά", εξήγησε, προσθέτοντας πως πρέπει να δημιουργηθεί κοινοπραξία από τις συμμετέχουσες χώρες.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, "η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διαφανής καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας: ποιες είναι οι διαδικασίες, ποιος κερδίζει τους διαγωνισμούς, ποιες είναι οι τιμές; Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πως οι συμμετέχουσες χώρες προβαίνουν σε περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές δηλώσεις".
Ο Μπερτίλ Χίλεν της Σουηδίας, ο οποίος συμβούλευσε την ΕΕ για την ανάπτυξη των Τουρκικών Κρατικών Σιδηροδρόμων, αναφέρει πως δεδομένων των μεγάλων αποστάσεων και του σχετικά μικρού πληθυσμού στην περιοχή, ο σιδηρόδρομος υψηλών ταχυτήτων θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί τις εναέριες μεταφορές.
"Πολλοί Δυτικο-Ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι με υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων εξακολουθούν να έχουν υπερβολικά πολύ προσωπικό, να είναι ασύμφορες και να χρειάζονται τεράστιες δημόσιες επιχορηγήσεις για μια όχι πολύ ελκυστική υπηρεσία. Η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη [και στην Τουρκία] είναι ακόμα χειρότερη", εξήγησε.
Η Ανατολική Ευρώπη πρέπει να εξετάσει σοβαρά τι είδος σιδηροδρόμων χρειάζεται στο μέλλον και πως να το επιτύχει. Το επίκεντρο θα πρέπει να είναι στη σιδηροδρομική μεταφορά φορτίων", τόνισε ο ειδικός.
Της Τζβετίνα Μπορίσοβα
 για τους Southeast European Times