Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Δεν κάνουμε κάτι πιλοτικό με το Θριάσιο;»

Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
 spyropul@enet.gr


Την πιλοτική μεταφορά εμπορευμάτων από και προς το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ανακοίνωσε ο ΟΣΕ. Πρόκειται για μια προφανή κίνηση «διαφήμισης» του έργου, αφού αγοραστής δεν έχει βρεθεί, παρά τους συνεχείς διαγωνισμούς που κηρύσσονται άγονοι.
Εντελώς πιλοτικά...

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους επενδυτές (ακόμα και από την Cosco που στις αρχές του έτους είχε ζητήσει διευκρινίσεις) για το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου φαίνεται ότι οδήγησε τους επικεφαλής των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Χ. Τσιόκα να ανακοινώσουν πιλοτική λειτουργία σε κάτι που δεν λειτουργεί ακόμα πλήρως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν υπάρχει στο σταθμό η απαιτούμενη γερανογέφυρα φορτοεκφόρτωσης και μεταφόρτωσης στα ειδικά οχήματα. Στη σημερινή φάση «λειτουργίας» η εργασία αυτή γίνεται με τη χρήση ειδικού οχήματος, που φυσικά έχει περιορισμένες δυνατότητες. Επίσης δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί δέσμη γραμμών για υγρά φορτία, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικών γραμμών.
Παρ' ολ' αυτά δεν έλειψαν οι... βαρύγδουπες δηλώσεις των αρμοδίων, ο οποίοι έκαναν λόγο για «σημαντική υποδομή» που θα φέρει στα ταμεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «30 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα δε με την επίσημη ανακοίνωση, «δημιουργείται μια νέα εποχή για τις συνδυασμένες μεταφορές στην Ελλάδα».