Τρίτη 17 Μαΐου 2011

«Κόκκινες γραμμές» θέτει στον Πρωθυπουργό η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Δράμας – Με πρόσφατη επιστολή της


Την επαναλειτουργία απευθείας δρομολογίου αμαξοστοιχίας Intercity από Αθήνα προς Έβρο και την ένταξη της Δράμας στον οποιοδήποτε σχεδιασμό του ΟΣΕ για τη σιδηροδρομική Εγνατία.

Σειρά αιτημάτων προς τον Πρωθυπουργό διεκδικεί μέσω επιστολής, για λογαριασμό της δραμινής κοινωνίας, η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, χαράσσοντας μάλιστα «κόκκινες γραμμές» για τα πιο σημαντικά απ’ αυτά. Στην επιστολή –που εστάλη στις 12 Μαϊου και κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Επικρατείας και Παιδείας, καθώς και στον Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ- εκφράζεται «έκπληξη» και «θυμός», καθώς γίνεται εκτενής λόγος για γενικότερη υποβάθμιση του νομού Δράμας, με αφορμή την κατάργηση του Τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Καβάλας (που λειτουργεί στη Δράμα). Ακόμα, προσκαλείται ο Γ. Παπανδρέου στη Δράμα για να δει «ιδίοις όμμασιν» την κατάσταση και να δώσει επιτόπου λύσεις!

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ν. Δράμας είναι το ακόλουθο:
«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ!

Η χώρα διέρχεται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Κρίση οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, την οποία για να ξεπεράσουμε πρέπει να είμαστε όλοι συσπειρωμένοι ώστε να αποφύγουμε τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες της αναδιάρθρωσης του χρέους και της χρεοκοπίας και να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, εγχώριες και μη. Προφανώς δεν αρκεί η «κοινή λογική» για να μας συνεγείρει όλους στη δύσκολη προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση. Για να γίνουν ανατροπές και ρήξεις με όσες παθογένειες υπήρχαν σε κοινωνία και οικονομία μέχρι σήμερα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και όχι προσωπικές στρατηγικές και επίδειξη «φιλολαϊκού» προσωπείου από πολιτικούς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τη «διαπίστωση» ότι η ακολουθούμενη πολιτική «απέτυχε» ή «οδηγεί σε αδιέξοδο», διαφωνούμε όλοι πλήρως. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα χρόνο, να ισχυρίζεται κάποιος ότι «απέτυχε» η πολιτική της κυβέρνησης, όταν όλοι παραδέχονται, οικονομολόγοι και πολιτικοί, ότι πρόκειται για έναν μαραθώνιο, ότι βρισκόμαστε μόνον στην αρχή και ότι πέραν και εκτός των επώδυνων μέτρων, το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, στη δομή του κράτους, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, στη λειτουργία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, μα πάνω απ’ όλα απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας όλων μας.
Σ’ αυτή την προσπάθεια αναγέννησης της πατρίδας είμαστε μαζί σας αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ. Όπως και προεκλογικά, έτσι και τώρα, επικοινωνούμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην τοπική κοινωνία. Και έως σήμερα δεν τα έχουμε καταφέρει και άσχημα. Το ΠΑΣΟΚ μετά από πολλά χρόνια ανέκτησε την πρώτη θέση και εξέλεξε δύο Βουλευτές στο Νομό, ενώ θετική υπήρξε και η επίδοση στις Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου εκλέξαμε Δημάρχους στην πλειοψηφία των Δήμων (και μεταξύ αυτών και στην πρωτεύουσα του Νομού), ενώ και σε επίπεδο Περιφέρειας είχαμε θετικότατα αποτελέσματα ως Νομός και φυσικά εκλέξαμε Αντιπεριφερειάρχη.
Όμως, όπως και η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές» αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ στην μεγάλη μάχη που δίνει, ειδικά απέναντι στους δανειστές μας, έτσι κι εμείς, ως ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας και ως Δραμινοί, έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.
Στο Νομό μας η κρίση είναι παλιά γνώριμη. Ο Νομός Δράμας γνωρίζει, εδώ και δεκαετίες, τι θα πει ύφεση, ανεργία, υπανάπτυξη. Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει ανεπίσημα πάνω από το 30% και δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Ο Νομός της Δράμας είναι ο μόνος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης που εμφανίζει μείωση πληθυσμού. Για πολλούς λόγους ο Νομός μας έμεινε πίσω στις υποδομές και στον γενικότερο σχεδιασμό όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων –και του ΠΑΣΟΚ- και πιστέψαμε ότι τώρα, ανεξαρτήτως της κρίσης, θα γίνονταν οι απαραίτητες «διορθωτικές κινήσεις». Θα άρχιζε να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται ένα ειδικό σχέδιο για την περιοχή μας, ώστε, σε πρώτο στάδιο, να εξαλειφθούν οι ενδοπεριφερειακές διαφορές. Οι οποίες υφίστανται και διογκώνονται.
Αντί όμως να δούμε να γίνεται πράξη η ενδυνάμωση και ενίσχυση του Νομού μας, νιώσαμε έκπληξη και θυμό για μέτρα και αποφάσεις, που με πρόσχημα τον περιορισμό των δαπανών, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα και αιτιολόγηση, αλλά κυρίως χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, απειλούν να βυθίσουν τη Δράμα σε μία μόνιμη κρίση, με δυσθεώρητα νούμερα ανεργίας και μετανάστευσης, γυρίζοντάς μας πίσω στη δεκαετία του «60».
Την κατάργηση δημόσιων φορέων, σχολείων και στρατοπέδων ακολούθησε η απροειδοποίητη ουσιαστική κατάργηση του ΤΕΙ Οινολογίας που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια στη Δράμα, καθώς με απόφαση της Υπουργού Παιδείας δεν θα εισαχθούν σε αυτό νέοι φοιτητές για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012. Και αν λ.χ. υπέρ της συγχώνευσης σχολείων μπορεί κανείς εύκολα να επιχειρηματολογήσει, για την κατάργηση τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε έναν Νομό που δεν έχει καμία άλλη αναπτυξιακή ευκαιρία δεν μπορεί παρά να διαφωνήσει πλήρως. Άλλωστε, μέχρι χθες, το Υπουργείο Παιδείας δεν μιλούσε για καταργήσεις τμημάτων και σε κάθε περίπτωση υποτίθεται ότι θα διαβουλευόταν και γι’ αυτό. Αναρωτιέται ο Δραμινός πολίτης ποια υπήρξαν τα κριτήρια για την κατάργηση του άνω Τμήματος. Από σχετικό Πίνακα που μας απεστάλη από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι ήταν το μόνο τμήμα που δεν ήταν δυνατό να συγκριθεί με κανένα από τα υπόλοιπα καταργούμενα, για τον απλό λόγο ότι λειτουργούσε μόνον 2 χρόνια. Ούτε η απόδοση των σπουδαστών ήταν δυνατόν να συγκριθεί με εκείνη των φοιτητών των υπολοίπων τμημάτων, ούτε ο βαθμός εισαγωγής τους, ούτε πόσα συγγράμματα έλαβαν στο σύνολο των 6μήνων, όπως στα άλλα τμήματα. Είναι όμως ακατανόητη η απόφαση του Υπουργείου και για ουσιαστικότερους λόγους: γιατί η συγχώνευση –για την αποτελεσματικότητα της οποίας μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη- ομοειδών τμημάτων γίνεται εις βάρος των περιφερειακών τμημάτων? Γιατί διατηρήθηκε το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στην Αθήνα εις βάρος αυτού της Δράμας? Γιατί δεν καταργήθηκε εκείνο? Εάν καταργείτο το τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών, μήπως τελικά θα είχε ικανό αριθμό σπουδαστών το Τμήμα στη Δράμα και άρα θα εξέλιπε ένα «ακλόνητο» σχετικό επιχείρημα του Υπουργείου? Το Υπουργείο γιατί επιθυμεί να γίνει η συγχώνευση υπέρ τμημάτων στα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων? Η αντίστροφη συγχώνευση γιατί αποκλείεται? Όταν μάλιστα το συγκεκριμένο τμήμα είχε ήδη ικανοποιητικές υποδομές για τα 2χρόνια λειτουργίας του και ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την τοπική οικονομία καθώς η Δράμα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς περιοχές κρασιού στη χώρα; Μήπως η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να πραγματοποιηθεί τελικά πιο αποτελεσματικά στο κέντρο της Αθήνας?

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ!

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τους πολίτες του Νομού μας να ανεχθούν κι άλλα χτυπήματα υποβάθμισης και μάλιστα από την δική μας Κυβέρνηση. Την Κυβέρνηση της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι απλά θέμα επιβίωσης. Ήδη, όπως και παραπάνω σημειώσαμε, παρατηρείται διαρκής πληθυσμιακή αιμορραγία του Νομού μας. Οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή, όπως και τη δεκαετία του 1960 για το εξωτερικό.Δεδομένου του ζοφερού οικονομικού πλαισίου της περιοχής μας και της ανυπαρξίας ελπίδας για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική, ζητούμε:
1. Την ανάκληση της από 10/5/2011 απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Καβάλας (με έδρα τη Δράμα). Την υλοποίηση όσων προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία τμήματος ΤΕΙ Βιοτεχνολογίας στη Δράμα,
2. Την επαναλειτουργία απευθείας δρομολογίου αμαξοστοιχίας Intercity από Αθήνα προς Έβρο και την ένταξη της Δράμας στον οποιοδήποτε σχεδιασμό του ΟΣΕ για τη σιδηροδρομική Εγνατία,
3. Τη δημιουργία στη Δράμα του Διαμετακομιστικού Κέντρου αγροτικών προϊόντων που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,
4. Την άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, το οποίο για πρώτη φορά εφέτος δεν λειτούργησε, αν και αποτελεί ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης για τους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού, ώστε να είναι επιτέλους δυνατή η αξιοποίησή του ακόμη και δια της παραχώρησής του σε ιδιώτη,
5. Την ταχύτερη προώθηση και άμεση εξεύρεση πόρων για το σύνολο της μελέτης αλλά και της κατασκευής των οδικών αξόνων Σέρρες-Δράμα-Καβάλα (Ε 61) και Δράμα-Αμφίπολη (υπόλοιπο), που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το Νομό μας, την ανάπτυξή του και την άρση της απομόνωσής μας από την Εγνατία Οδό.
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ!
Η κρίση είναι και ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί το οικονομικό περιβάλλον που θα ευνοεί τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα οδηγήσει τελικά στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Αυτό όμως θα γίνει εάν προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει, χωρίς αγκυλώσεις, με πρακτικό πνεύμα και αίσθημα ευθύνης, χωρίς όμως να λησμονούμε την περιφέρεια και τις ειδικές ανάγκες αλλά και τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ!
Σας καλούμε στη Δράμα, για να δώσετε, με το αδιαμφισβήτητο κύρος και με συγκεκριμένες δράσεις που από κοινού θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε, ελπίδα στους πολίτες του πολύπαθου Νομού μας.

Με τιμή
Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Δράμας»

kavalanet