Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ο τύπος γράφει για το σήριαλ των μετατάξεων στον ΟΣΕ

..Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ και με συνοπτικές διαδικασίες κινούνται πλέον οι μετατάξεις. Συνολικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία 263 σιδηροδρομικοί θεωρούνται «αχρείαστοι» και ως πλεονάζον προσωπικό θα πρέπει να αποχωρήσουν. Αρχικά με εθελούσιες μετατάξεις, στην πορεία με υποχρεωτικές… και βλέπουμε. Αντιστοίχως θεωρείται πλεονάζον προσωπικό 144 σιδηροδρομικοί στη Λάρισα, 12 στην Καρδίτσα, 11 στα Τρίκαλα. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις σε ποιες θέσεις θέλουν να πάνε και θα τους δοθούν τρεις δυνατότητες επιλογών κατά σειρά παλαιότητας και προϋπηρεσίας. Θα ληφθεί πρόνοια η μετάταξη να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας των υπαλλήλων. Μέχρι στιγμής πάντως δύο πράγματα είναι σίγουρα. Πρώτον ότι οι υπάλληλοι δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα να αρνηθούν τη νέα τους θέση, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθελούσιων μετατάξεων και δεν υπάρχει ενδιαφέρον και, δεύτερον, ότι τα χρονικά περιθώρια που τους δίνονται θα είναι ασφυκτικά, καθώς δεν θα ξεπερνούν τις 15 ημέρες από τη στιγμή που θα τους γίνει γνωστή η νέα τοποθέτησή τους με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι..
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
..Μόνο από τον ΟΣΕ εκτιμάται ότι θα «φύγουν» προς δημόσιες υπηρεσίες 1.250 εργαζόμενοι, ενώ 850 άτομα από τον ΟΑΣΑ. Αρμόδια στελέχη φοβούνται ότι όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα γίνει φανερό ότι οι δυνατότητες για νέες προσλήψεις σχεδόν θα μηδενιστούν, εμποδίζοντας την εφαρμογή πολιτικών που έχουν πολύ μεγάλη σημασία (δικαστές και προσωπικό για τις δίκες εξπρές, οικονομολόγοι για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία κ.λπ.). Η λύση που δίδεται από την τρόικα είναι μόνο η μείωση προσωπικού από άλλους τομείς, την οποία , προς το παρόν, αρνείται ως επιλογή η κυβέρνηση. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για πολλούς εργαζομένους η μετάταξη μπορεί να σημάνει και απόλυση στο μέλλον: αν κριθεί ότι δεν έχουν αντικείμενο στο νέο πόστο και τα δημοσιονομικά «στενέψουν», τότε οι κυβερνητικές αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν..
«Ελευθεροτυπία»
..Μπορεί η κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως και με διαδικασίες-εξπρές κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο για τους 2.351 εργαζόμενους στον ΟΣΕ που «περισσεύουν», ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πέρα από τη μείωση προσωπικού, προβλέπει 300 νέες προσλήψεις εργαζομένων εντός του 2011.Συγκεκριμένα, λόγω της μετάταξης των πλεοναζόντων εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε άλλους κρατικούς οργανισμούς θα υπάρξει μείωση κατά 751 εργαζομένους (από 1.661 εργαζομένους το δεύτερο εξάμηνο του 2010 σε 910 εργαζόμενους) και πρόσληψη 300 υπαλλήλων, καταλήγοντας συνολικά σε 1.210 εργαζομένους το 2011..
«Εθνος»