Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Έγραψαν για το ΟΣΕ

Χονδροειδείς ανακρίβειες
«ΑΥΡΙΑΝΗ»
«...Αναπαράγονται και γίνονται αποδεκτά, ως κοινός τόπος και οι πιο χονδροειδείς ανακρίβειες. Αν παρακολουθήσουμε τη συλλογιστική ορισμένων, θα πιστέψουμε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση παρήχθη εξ αιτίας των ελλειμματικών φορέων του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά και ως προς αυτό καθαυτό το πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, αναπαράγεται με απίστευτη ευκολία και χωρίς την παραμικρή κριτική βάσανο (...) Παρουσιάζονται, επί παραδείγματι, χωρίς αντίλογο, αλλά και δυνατότητα κριτικής διασταύρωσης, μέσες ετήσιες αμοιβές, που δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά είναι αμφίβολο αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Διότι, αν αθροίσεις τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών ή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τις αποδοχές των απλών υπαλλήλων, θα προκύψει ένας παραμορφωτικός μέσος όρος, που όμως δε θα σημαίνει απολύτως τίποτα επί του πρακτέου. Παραπλανητική εικόνα θα προκύψει ακόμη και αν αθροίσεις τις αποδοχές καμιά δεκαριά υψηλόμισθων, των 4.000 ή 5.000 ευρώ, με τις χιλιάδες μισθωτούς των 1.000 ή 1.500 ευρώ. Εννοείται πως αυτό δε συνιστά τις λεγόμενες μεσοσταθμιστικές συγκρίσεις, που θεωρούνται οι πιο αυθεντικές. Ας συγκρίνουν, λοιπόν, πραγματικά νούμερα. Δηλαδή, το μέγιστο και ελάχιστο αμοιβής, που ανταποκρίνονται στη μισθολογική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων, εξαιρώντας τις ελάχιστες, μειοψηφικές σε κάθε περίπτωση, κατηγορίες υψηλόμισθων.

Είναι απολύτως βέβαιο πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η αυθεντική εικόνα που θα προκύψει, θα είναι τελείως διαφορετική από την προπαγανδιστική κατασκευή, που επιχειρούν να μας παρουσιάσουν. Αναγνωρίζεται άλλωστε, ακόμη και από υμνητές της κυβερνητικής πολιτικής, πως ακόμη και σε περιπτώσεις όπως του ΟΣΕ, οι μέσοι μισθοί δεν υπερβαίνουν τα συνήθη και σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές».

Τρέμουν αφγανο-παλαιστινιακό πόλεμο

«Ελευθεροτυπία»

Σε «βραδυφλεγή βόμβα», τείνει να μετατραπεί το λαθρομεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει την αχαϊκή πρωτεύουσα, μετά τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο παραλιακό μέτωπο, μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικών φυλών. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν προχθές το βράδυ ανάμεσα σε ομάδες που η μία τούς συμπαραστέκεται και η άλλη ζητεί την απομάκρυνσή τους.
71 συλλήψεις, 150 προσαγωγές αλλοδαπών Οι Πατρινοί ανησυχούν έντονα και φοβούνται πως τα γεγονότα θα επαναληφθούν, εάν δεν ληφθεί ειδική μέριμνα από την Πολιτεία, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
 Η συμπλοκή μεταξύ ομάδων Αφγανών και Παλαιστινίων το απόγευμα της Πέμπτης είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων και την πρόκληση ζημιών σε περισσότερα από επτά οχήματα και σε δύο βιτρίνες καταστημάτων, καθώς και στην πέργκολα της πλατείας Δροσοπούλου.
Το γεγονός δε ότι και το απόγευμα της Παρασκευής τα πνεύματα παρέμεναν τεταμένα, καθώς διακόσιοι περίπου Αφγανοί, κρατώντας καδρόνια, πέτρες και μαχαίρια, ανά ομάδες κατευθύνονταν με άγριες διαθέσεις στον καταυλισμό των μεταναστών στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στην Παπαφλέσσα, μαρτυρά πως το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις! Οι αστυνομικές δυνάμεις -από την πλευρά τους- έδωσαν «μάχη», για να αποτρέψουν νέα συμπλοκή Αφγανών και Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, συνελήφθησαν 71 αλλοδαποί, ενώ έγιναν αθρόες προσαγωγές -ξεπέρασαν τις 150-, σε μια προσπάθεια να μη δοθεί η ευκαιρία στους μετανάστες να προκαλέσουν νέα επεισόδια, υπό τον φόβο άλλωστε της σύλληψης και της μεταφοράς τους σε καταυλισμούς μακριά από το λιμάνι της Πάτρας.