Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ, Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.


Αναλυτικό υπόμνημα των Οικολόγων Πράσινων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου «Κόκκινες γραμμές» η χρηματοδότηση του δικτύου και το ξήλωμα των γραμμών Με ευρωπαϊκά κριτήρια, το πραγματικό έλλειμμα είναι μόλις 10% του αναφερόμενου Αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις τους για το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην επιστολή προς τους βουλευτές μέλη της επιτροπής, σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα καθορίσουν για δεκαετίες το τοπίο των μεταφορών στη χώρα μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΣΕ υπολογίζονται με τρόπο που δεν εφαρμόζεται σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. Με το συνυπολογισμό των Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας, που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και προβλέπονται ρητά και στην ελληνική νομοθεσία αλλά δεν καταβλήθηκαν ποτέ, το πραγματικό έλλειμμα του ΟΣΕ είναι λιγότερο από 10% των επίσημων ποσών. Περισσότερο προβληματικό από τα οικονομικά του μεγέθη, είναι το χαμηλό μερίδιο μεταφορικού έργου, η ανεπαρκής εξυπηρέτηση, η απουσία διασύνδεσης με τα άλλα μεταφορικά μέσα, η αποδιοργάνωση, τα φαινόμενα διαφθοράς, η ανορθολογική διάρθρωση του προσωπικού και οι αναχρονιστικοί κανονισμοί. Η εξυγίανση αυτή μπορεί να γίνει με πιλότο τα όσα ισχύουν στους δημόσιους σιδηροδρόμους της υπόλοιπης Ευρώπης των 15. Το στοίχημα για το σιδηρόδρομο είναι να γίνει πραγματικά ελκυστικός και να αναβαθμιστεί σε κορμό των χερσαίων μεταφορών για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, με κεντρικό στόχο να έχει φθάσει μέχρι το 2020 σε ποσοστά μεταφορικού έργου τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.

Ζητήματα αιχμής στο νομοσχέδιο θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

Τον περιορισμό των ετήσιων Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας σε 50 εκ. ευρώ, ποσό που επαρκεί μόλις για τον άξονα Κιάτο-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.Τις διατάξεις για το «καταργημένο δίκτυο» που, με μόλις 12 μήνες διακοπής δρομολογίων, θα μπορεί να ξηλώνεται για να αλλάξει χρήση. Ειδικά για την τελευταία αυτή διάταξη, μόνη λογική ερμηνεία αποτελεί η χαριστική εξυπηρέτηση συμφερόντων των εταιριών των ιδιωτικών διοδίων, που διασφαλίζουν έτσι μονοπωλιακή θέση, ενώ οι πολίτες στερούνται τη μόνη εναλλακτική τους λύση.

Όπως τονίζεται στην κατάληξη του υπομνήματος:

«Ολόκληρο το νομοσχέδιο αποτελεί μια λογική ακροβασία: παραγράφει αυθαίρετα τις συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου προς τον Ο.Σ.Ε. για να αποκλείσει το συμψηφισμό με το αντίστοιχο χρέος του οργανισμού, προωθεί μια ιδιότυπη «πτώχευση» του Ο.Σ.Ε. κατά τα 2/3, ρευστοποιεί την αντίστοιχη περιουσία του αποκλείοντας κάθε μελλοντική σιδηροδρομική της λειτουργία. Αυτό που κυρίως εκποιείται, όμως, δεν είναι η περιουσία του ΟΣΕ αλλά το ίδιο μεταφορικό του έργο και οι δυνατότητες για μελλοντική του ανάκαμψη. Χειρότερο από όλα είναι ότι η εκποίηση αυτή έχει αποδέκτες τους ανταγωνιστές του σιδηροδρόμου και γίνεται μάλιστα χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα προς τον ΟΣΕ ή το Δημόσιο».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων