Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Eurokinissi
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων κι εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές ν. Θεσσαλονίκης, αναφέρει:

Μετά από αλλεπάλληλες φιέστες και εξαγγελίες, ερχόμαστε για ακόμα μια φορά να αντικρίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα μέσα στο πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μία πραγματικότητα που έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, μία ανάπτυξη που πατάει πάνω σε τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, μεροκάματα πείνας. Αυτή η ανάπτυξη προς όφελος των κατασκευαστικών είναι που οδηγεί το έργο για ακόμη μία φορά να βαλτώνει, με την απληρωσιά να βασιλεύει, και τον κίνδυνο των απολύσεων να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων του έργου. Όλα αυτά, έρχονται να εξυπηρετήσουν τη θωράκιση της κερδοφορίας και τους ανταγωνισμούς των κατασκευαστών, με τους εργαζόμενους του έργου να καλούνται "να πληρώσουν τα σπασμένα" για ακόμα μία φορά.

Η καταγραφόμενη ανάκαμψη σε μια σειρά δείκτες του κλάδου πάει μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης. Μέσα στην τελευταία διετία καταγράφεται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 93% σε όγκο και επιφάνεια. Την ίδια στιγμή με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο εμφανίζεται ελάχιστα αυξημένος, φέρνοντας στο φως την εντατικοποίηση της εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κλοπή των ενσήμων των συναδέλφων και τα μεροκάματα να κινούνται γύρω στα 30 ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν τη στρατηγική των κατασκευαστικών ομίλων για φθηνότερο εργατικό δυναμικό, μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση και ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο για την καλύτερη απόδοση των επενδύσεων τους. Αυτή τη στρατηγική ανάπτυξη είναι που εξυπηρετεί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στρατηγική ανάπτυξη είναι που υπόσχεται και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, αυτή η στρατηγική ανάπτυξη είναι που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων του έργου, του κλάδου και συνολικότερα της εργατικής τάξης.

Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί αυτή την κατάσταση

Οι εργαζόμενοι του έργου δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από υποσχέσεις. Έχουν πείρα από την πορεία του έργου στα τόσα χρόνια της κατασκευής. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την πείρα στην κατεύθυνση του δυναμώματος του αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, για την καταβολή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που φέρνει αποτελέσματα στη ζωή των εργατών μέσα από την μαζικοποίηση του Συνδικάτου, με γενικές συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με οργάνωση κινητοποιήσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα στο πλάι του Συνδικάτου για οποιαδήποτε εξέλιξη».

902.gr