Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

«Μην αγγίζετε τη μύτη»: Τα γλυπτά στο μετρό της Μόσχας κινδυνεύουν.

Το πιο διάσημο γλυπτό του μετρό της Μόσχας είναι ένα χάλκινο σκυλί στην αποβάθρα του σταθμού Πλόσαντ Ρεβολιούτσιι. Πολλοί πιστεύουν ότι αν τρίψεις τη μύτη του, σου φέρνει γούρι.


Το μετρό της Μόσχας αποτελεί το κυρίαρχο μέσο μαζικής μεταφοράς στη ρωσική πρωτεύουσα. και είναι φημίζεται για την περίφημη αρχιτεκτονική πολλών σταθμών και χώρων εισόδου.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στους επισκέπτες της Μόσχας είναι ο σταθμός «Πλόσαντ Ρεβολιούτσιι» (Πλατεία της Επανάστασης).
Ο σταθμός εγκαινιάσθηκε το 1938 και ξεχωρίζει από τους άλλους σταθμούς, επειδή την κεντρική του αποβάθρα κοσμούν 76 ορειχάλκινα γλυπτά.
Ανάμεσα στα γλυπτά αυτά υπάρχει και ένα άγαλμα, ο «Συνοριακός φρουρός με τον σκύλο», όπου πολλοί πιστεύουν ότι αν χαϊδέψεις τη μύτη του σκύλου, φέρνει καλή τύχη.
Από τα πολλά και επί σειρά γενεών αγγίγματα των επισκεπτών του σταθμού, τα γλυπτά αρχίζουν να καταστρέφονται.
Η μύτη του χάλκινου σκύλου έχει αποκτήσει ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα και η αποκατάστασή των γλυπτών είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν έχουν διατηρηθεί τα καλούπια τους.
Για το λόγο αυτό, το Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας ξεκίνησε μία εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #НеТриНос (Μην αγγίζετε τη μύτη).
Ο σταθμός «Πλατεία Επανάστασης» σχεδιάστηκε από τον περίφημο αρχιτέκτονα Αλεξέι Ντούσκιν και τα αγάλματα των ηρώων της επανάστασης φιλοτεχνήθηκαν από τον διάσημο γλύπτη, Ματβέι Μάνιζερ.
Ο σταθμός έχει αναγνωριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και μια από τις πιο σημαντικές διακοσμήσεις του μετρό της Μόσχας.

sputniknews.gr