Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

- Κ. Αγοραστός: Διαγενεακό έργο που μεγιστοποιεί την ασφάλεια και αναβαθμίζει τη μεταφορική ικανότητα του σιδηροδρομικού δικτύου

Άνοιξε ο δρόμος για τη δημοπράτηση της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, καθώς, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, το έργο υποβλήθηκε στη Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας προκειμένου να ενταχθεί και ακολούθως να δημοσιευθεί η προκήρυξη για την κατασκευή του. Το έργο έχει ήδη δημοσιευμένη πρόσκληση από τις 25 Μαΐου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα στο πρόγραμμα ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Πράξη: Ηλεκτροκίνηση, Σηματοδότηση – Τηλεδιοίκηση και ETCS L1 της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα «το έργο είναι προϋπολογισμού 47,5 εκατ. ευρώ και αφορά στην εφαρμογή συστήματος ηλεκτροκίνησης με μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα 25 kV/50Hz, στην ανακαινισμένη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα που έχει συνολικό μήκος 80 χλμ. περίπου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Θεσσαλίας και διέρχεται τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
Ως προς τη χρηματοδότηση του έργου η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 58.032.000 ευρώ, που μεταφράζεται σε: 700.000 ευρώ για απαλλοτρίωση, 500.000 ευρώ για «υπερυψώσεις - μετατοπίσεις γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ και δικτύων ΟΚΩ», 150.000 ευρώ για «μελέτες για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ», 2.000.000 ευρώ για «τριμερής σύμβαση ΟΣΕ - ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ για Παλαιοφάρσαλο – Καλαμπάκα». Η επιλέξιμη Δ.Δ. είναι 46.800.000 ευρώ και η μη επιλέξιμη σε 11.232.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημοπράτηση του έργου της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισας-Βόλου, το οποίο εντάχθηκε στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο του έργου) είναι ο Κώστας Αγοραστός ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

 Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην «Ε» για τη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε και στους χρόνους που μειώνονται και στην αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλίας. «Το σιδηροδρομικό τμήμα, στο οποίο και μελετάται η ηλεκτροκίνηση συνδέει το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο (Αθηνών – Θεσσαλονίκης - εξωτερικού) µΜε το σύνολο του δυτικού θεσσαλικού κάμπου. Με την ολοκλήρωση του έργου οι ταχύτητες που θα μπορεί να αναπτύσσει το τρένο θα είναι της τάξης των 160χλμ/ώρα και το δρομολόγιο Αθήνα-Καλαμπάκα θα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά χρόνος ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα απαιτούνται σχεδόν 5 ώρες. Με την ολοκλήρωση της πράξης, το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα θα είναι πλήρως ηλεκτροκινούμενο και θα περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα Σηματοδότησης και Τηλεπικοινωνιών, που θα μεγιστοποιούν την ασφάλεια, την άνεση και τη μεταφορική ικανότητα του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα είναι εφάμιλλο των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Δικτύων. 
Ως προς τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «εφόσον δεν χρειαστούν διευκρινιστικά στοιχεία, η διαδικασία έγκρισης από τη Δ.Α. θα πάρει περίπου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη της δημοπράτησής του που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περίπου στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η διάρκεια των έργων έχει καθοριστεί σε 30 μήνες και εφόσον τα έργα ξεκινήσουν εντός του 2018, η ολοκλήρωση του είναι δυνατή το 2021.

Συντάκτης: Γ. Ρούστας
Πηγή: eleftheria.gr