Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ξεπέρασαν τις 500.000 τα έξυπνα εισιτήρια.

Tα έσοδα έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ

Ξεπέρασαν τις 500.000 τα έξυπνα εισιτήρια και οι κάρτες που δόθηκαν στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με την εφαρμογή του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου» (ΑΣΣΚ).

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και μάλιστα, τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί από την ΟΣΥ (λεωφορεία – τρόλεϊ) 400.000 και από τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) 110.000 «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες, εκ των οποίων τα 15.000 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Τα «έξυπνα» εισιτήρια και οι κάρτες φέρνουνε νέα εποχή στις αστικές συγκοινωνίες, αφού καταργείται σταδιακά το χάρτινο εισιτήριο, το οποίο αντικαθίσταται από την ATH.ENA Card και το ATH.ENA Ticket.

Η ATH.ENA Card θα υποκαταστήσει, μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, αλλά και τα μειωμένα και τα ελευθέρας.

Η εν λόγω κάρτα, η οποία θα αποτελέσει και το κύριο προϊόν κομίστρου του ΟΑΣΑ, θα είναι προσωποποιημένη ή απρόσωπη.

Η απρόσωπη κάρτα υποστηρίζει όλα τα είδη κομίστρου, μικρότερα της μηνιαίας κάρτας, καθώς και αποθηκευμένη αξία. Εάν χαθεί δεν αντικαθίσταται και δεν αποζημιώνεται.

Αντίστοιχα, το «ΑΤΗ.ΕΝΑ TICKET» ή αλλιώς, το πολλαπλό εισιτήριο προορίζεται κυρίως για τους μεμονωμένους και περιστασιακούς χρήστες, δηλαδή αυτούς που δεν χρησιμοποιούν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποθηκεύοντας συγκεκριμένο αριθμό τύπων κομίστρου.

Οι μέχρι σήμερα, ενέργειες υλοποίησης του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου», το οποίο βρίσκεται σε σταδιακή λειτουργία από τον Φεβρουάριο, είναι οι ακόλουθες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:
Ενέργειες κατασκευής
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πυλών σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ (γραμμές 1 του Ηλεκτρικού, 2 και 3 του Μετρό, στους σταθμούς Παλλήνη, Κάντζα, Κορωπί και Αεροδρόμιο του Προαστιακού και στο στόλο λεωφορείων και τρόλεϊ). Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση πυλών στους υπόλοιπους σταθμούς του Προαστιακού.
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του εξοπλισμού και από το σταθμό Αεροδρομίου, στον οποίο διατίθενται αποκλειστικά «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες.
Εξοπλισμός πώλησης: εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν 250 μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εξοπλισμός πώλησης εκδοτηρίων
Έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τα νέα μηχανήματα Αυτόματης Έκδοσης στις γραμμές 1,2,3, ΤΡΑΜ και Αεροδρόμιο, καθώς και σε σημεία της πόλης (ΚΤΕΛ κ.λ.π.)
Εγκατάσταση των προβλεπόμενων τερματικών έκδοσης καρτών της ΟΣΥ σε σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3 της ΣΤΑΣΥ. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχουν κέντρα έκδοσης «έξυπνων» καρτών σε 31 από τους 61 σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3.
Ενέργειες Λειτουργίας
Λειτουργούν όλες οι πύλες των γραμμών 1,2,3 της ΣΤΑΣΥ και του αεροδρομίου και επικυρώνουν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.
Λειτουργούν όλα τα αυτόματα μηχανήματα και εκδίδουν και επαναφορτίζουν εισιτήρια και κάρτες.
Όλα τα εκδοτήρια των σταθμών των γραμμών 1,2,3 εκδίδουν και επαναφορτίζουν εισιτήρια και κάρτες.
Λεωφορεία/ τρόλεϊ / τραμ. Όλα τα οχήματα έχουν εγκατεστημένο εξοπλισμό επικύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία
Όλες οι γραμμές της ΟΣΥ από το Αεροδρόμιο (γραμμές Χ) εκδίδουν μόνο ηλεκτρονικό εισιτήριο
Το εκδοτήριο της ΣΤΑΣΥ στο Αεροδρόμιο εκδίδει μόνο ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Έχει υλοποιηθεί και διατίθεται από τον παραπάνω εξοπλισμό, η βάση προϊόντων του ΟΑΣΑ (ανώνυμες κάρτες, εισιτήρια 5 διαδρομών 90 λεπτών, αποθηκευμένη αξία).
Από την έναρξη λειτουργίας του ΑΣΣΚ διατίθενται από τα εκδοτήρια του συστήματος «έξυπνα» εισιτήρια και ανώνυμες «έξυπνες» κάρτες (πακέτο 5 εισιτηρίων αξίας 1,40 ευρώ, ημερήσιο αξίας 4,5 ευρώ, 3 ημερών/τουριστικό, 5 ημερών, όλα τα εισιτήρια αεροδρομίου λεωφορείου ή μετρό, τα ομαδικά εισιτήρια αεροδρομίου Μετρό 2-3 ατόμων και μετ’ επιστροφής).

Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, στις ανώνυμες κάρτες υπάρχει η δυνατότητα φόρτωσης και αποθηκευμένης αξίας.

Με την έκδοση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που έχει προταθεί από τον ΟΑΣΑ, θα διατίθεται από τον εξοπλισμό πώλησης του ΑΣΣΚ το πακέτο εισιτηρίων 10 + 1 δώρο.
Πωλήσεις ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από την ΟΣΥ 400.000 και από τη ΣΤΑΣΥ 110.000 (εκ των οποίων τα 15.000 από το Αεροδρόμιο) «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες.
Στις πωλήσεις ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Ιουνίου 2017) παρουσιάζεται αύξηση 14,6%, σε σχέση με τις πωλήσεις του προηγούμενου μήνα (Μάιος 2017)
Τα συνολικά έσοδα από το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέχρι τώρα ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ.
Σε λειτουργία βρίσκεται όλος ο εξοπλισμός πώλησης στο δίκτυο ΟΑΣΑ (Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών, Τερματικές Συσκευές Έκδοσης Εισιτήριων και Καρτών, Φορητές Συσκευές Επαναφόρτισης και Πώλησης).
Σημεία έκδοσης «έξυπνων» εισιτηρίων και καρτών

Οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν στα παρακάτω σημεία των ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, από τα οποία διατίθενται & επαναφορτίζονται «έξυπνα» εισιτήρια κάρτες:

Α. Αυτόματα Μηχανήματα

Γραμμή 1, 2 και 3

Δίκτυο τραμ, Δίκτυο λεωφορείων - τρόλεϊ

Σε όλους τους σταθμούς

Σε όλες τις στάσεις

ΚΤΕΛ Κηφισού (εντός)

ΚΤΕΛ Λιοσίων (εντός)

ΚΤΕΛ Αττικής (επί οδού Μαυρομματαίων, αριστερά εποπτείου ΚΤΕΛ)

Κηφισιά (Πλ.Πλατάνου - στάση προς Αθήνα)

Πέραμα (Τέρμα λεωφ. – πλησίον εκδοτηρ.)

Αγ. Ανάργυροι (πλατεία – πλησίον εκδοτ.)

Κυψέλη (πλατεία – πλησίον εκδοτηρίου)

Χαλάνδρι (Κολοκοτρώνη - Τέρμα τρόλ.18)

Ευελπίδων (έναντι εισόδου- πλησίον εκδ.)

Πειραιάς (Λιμάνι – έξω σπό Πύλες 3, 8, 12)

Αεροδρόμιο

Σπάτα (Πλατεία Δημαρχείου)

Β. Εκδοτήρια

Γραμμή 1 Ηλεκτρικός

Γραμμή 2 Μετρό

Γραμμή 3 Μετρό

Δίκτυο τραμ, Δίκτυο λεωφορείων - τρόλεϊ

Σε όλους τους σταθμούς (εκτός των Στ. Ειρήνη & Χαλάνδρι), ήτοι σε 59 σταθμούς

Σύνταγμα (οδ. Αμαλίας),

Αγ. Φωτεινή - Πλατεία

Αεροδρόμιο – Αφίξεις (πύλη 4-5),

Σύνταγμα (οδ. Όθωνος)

Επίσης, εγκαθίστανται σταδιακά, με βάση τη ζήτηση, 600 συσκευές POS σε επιλεγμένα σημεία πώλησης

Από τα σημεία αυτά, θα διατίθενται έξυπνα εισιτήρια και θα επαναφορτίζονται και οι «έξυπνες» κάρτες με τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου του ΟΑΣΑ.

Γ. Σχέδιο μετάβασης

Το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι εγκαταστημένο και λειτουργικό, οι υπηρεσίες του τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, όπως υποδεικνύει η διεθνής πρακτική, ακολουθώντας ένα σχέδιο μετάβασης.

Δ. Συνολικά έσοδα Ιουνίου 2017

Τα συνολικά έσοδα (χάρτινου και ηλεκτρονικού) προϊόντων κομίστρου, μηνός Ιουνίου 2017, εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 3,22%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.


Πηγή: newsbeast.gr