Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σε διαθεσιμότητα υπάλληλος για ρατσιστική ανακοίνωση

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο υπεύθυνος για την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτές πρέπει να ελέγχουν ιδιαιτέρως «μουσικούς, ζητιάνους και ομοφυλόφιλους» τέθηκε σε διαθεσιμότητα, τόνισε η διοίκηση του μετρό της Μαδρίτης. Η ανακοίνωση, που διαβιβάστηκε στους ελεγκτές την Τρίτη, επικρίθηκε ως ρατσιστική και δυσφημιστική για τις συγκοινωνίες της Μαδρίτης.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν πληρώνουν εισιτήριο και πρέπει να ελέγχονται. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο με τους ψηλούς ή τους ξανθούς ή όσους φορούν γυαλιά;» είπε ο Τεόδορο Πινιουέλας, γραμματέας του συνδικάτου UGT, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Το έγγραφο, που εκδόθηκε από το τμήμα ασφαλείας του μετρό, περιέγραφε την κίνηση σε διάφορους σταθμούς και προχωρούσε σε ειδικές επισημάνσεις σε σχέση με συγκεκριμένους σταθμούς.

Παραδείγματος χάριν, αναφέρεται ότι στη γραμμή 2, στο τμήμα ανάμεσα στους σταθμούς Σολ και Λας Ρόσας, οι έλεγχοι πρέπει να επικεντρώνονται «σε μουσικούς, ζητιάνους και ομοφυλόφιλους».

Η ισπανική ένωση ομοφυλοφίλων COLEGA-Madrid ανακοίνωσε ότι προσέφυγε σε εισαγγελέα. «Είναι ταπείνωση και διακριτική μεταχείριση» ανακοίνωσε η ένωση. «Είναι σαφής ρατσισμός και παρενόχληση εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού».

Ο συντάκτης του εγγράφου, εργαζόμενος στη διεύθυνση ασφαλείας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ το περιστατικό ερευνάται. Ο Πινιουέλας χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την αντίδραση της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον δύο προϊστάμενοι γνώριζαν το περιεχόμενο του εγγράφου.

«Ο εργαζόμενος, τεχνικός στο τμήμα ασφάλειας, δεν έχει την εξουσιοδότηση να προβαίνει σε τέτοιες επισημάνσεις» είπε ο συνδικαλιστής, τονίζοντας ότι η UGT ζήτησε γραπτώς να ερευνηθεί το περιστατικό μέχρι τέλους και να εντοπισθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους ενώσεων ομοφυλοφίλων και δήλωσαν ότι θα αλλάξουν οι εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά. «Καταδικάζουμε απερίφραστα το έγγραφο» ανακοίνωσε η εταιρεία του μετρό στο twitter.

kathimerini.gr