Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσία: 15 ημέρες φυλακή στον Ναβάλνι για διανομή προκηρύξεων στο μετρό της Μόσχας

Η ρωσική δικαιοσύνη καταδίκασε τις πρώτες πρωινές ώρες τον επικριτή του Κρεμλίνου, εθνικιστή blogger Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλάκιση 15 ημερών για «παράνομη διανομή προκηρύξεων» στο μετρό της Μόσχας, καταδίκη η οποία τον εμποδίζει να συμμετάσχει στη διαδήλωση που οργανώνει την 1η Μαρτίου στη ρωσική πρωτεύουσα.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης στον Ναβάλνι εκτιμώντας ότι η διανομή προκηρύξεων συνιστούσε «συγκέντρωση» και ότι το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης δεν είχε ζητήσει από τις αρχές την άδεια για την οργάνωση συλλαλητηρίου.

Αναρτώντας βίντεο στο Twitter, πριν οδηγηθεί με χειροπέδες στην αστυνομία, ο κ. Ναβάλνι καλούσε τους υποστηρικτές του να κατεβούν στο δρόμο την 1η Μαρτίου. «Για την εκτόνωση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης πρέπει να ασκήσουμε πίεση στις αρχές. Ας πάμε στην πορεία ενάντια στην κρίση», τονίζει.

EURONEWS
Ρωσία: Χειροπέδες στον Ναβάλνι για την «εαρινή» διαδήλωση κατά Πούτιν
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο σφοδρός πολέμιος του Βλάντιμιρ Πούτιν είχε απευθύνει έκκληση για συμμετοχή σε «πορεία ενάντια στην κρίση» την 1η Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακή διαχείριση από τις αρχές της οικονομικής κρίσης που σοβεί στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Ο κ. Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του ότι υποστηρίζεται από τη Δύση για να προκαλέσει μια αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία, είχε κριθεί ένοχος στα τέλη Δεκεμβρίου - όπως και ο μικρότερος αδελφός του, Όλεγκ - για υπεξαίρεση περίπου 400.000 ευρώ από το ταμείο ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής εταιρίας καλλυντικών Yves Rocher.

Καταδικάστηκε σε τρισήμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή, ενώ στον αδελφό του επιβλήθηκε ίδια ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή. Στις αρχές της εβδομάδας, η δικαιοσύνη είχε απορρίψει έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι, ωστόσο είχε άρει τον κατ΄οίκον περιορισμό του.

Ο γνωστός blogger, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως καταγγέλλοντας τη διαφθορά στους κόλπους της ρωσικής ελίτ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του δράση με περισσότερη ενέργεια, μετά τη φυλάκιση του αδελφού του, «ομήρου» - όπως τον αποκάλεσε - της κυβέρνησης του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

naftemporiki.gr