Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα από το τσουνάμι του 2004

Τρένο παρασύρθηκε από μεγάλα κύματα

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στην Ινδονησία και άλλες χώρες για τα θύματα από το τσουνάμι του 2004, το οποίο άφησε πίσω του τουλάχιστον 220.000 νεκρούς ή αγνοούμενους και καταστροφές σε 14 χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, ένας σεισμός 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - ο σφοδρότερος στον πλανήτη από το 1964- που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σουμάτρας, προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 17,4 μέτρων, που σάρωσε χώρες της Ασίας, καταστρέφοντας ορισμένες κοινότητες σε δευτερόλεπτα. Δέκα χρόνια μετά, σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές δεν έχει επανέλθει πλήρως ο φυσιολογικός ρυθμός της ζωής, με πολλούς να διαμαρτύρονται για πρόχειρη και άνιση ανοικοδόμηση. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, η οποία ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. 
Προσευχές πραγματοποιήθηκαν σε τεμένη ενώ πολλοί επισκέφθηκαν τους ομαδικούς τάφους όπου έχουν θαφτεί πολλά από τα θύματα του τσουνάμι. Στην Ταϊλάνδη, όπου τα μισά από τα θύματα του τσουνάμι ήταν ξένοι τουρίστες, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και θρησκευτικές τελετές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. 
Στο μικρό χωριό Μπαν Ναμ Χεμ κόσμος αφήνει λουλούδια σε ένα μνημείο που έχει δημιουργηθεί για τα θύματα. 

 Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης στη Σρι Λάνκα βρίσκεται το τρένο "Ocean Queen Express", το οποίο έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας για τη χώρα. Παρασύρθηκε από τα τεράστια κύματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 1.700 επιβάτες του - πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στον κόσμο.

 Πηγή: www.lifo.gr