Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο σταθμό του Βόλγογκραντ της Ρωσίας

Μητέρα έγινε ανθρώπινη ασπίδα για να σώσει την κόρη της 

Τρόμος και πανικός στην πόλη Βόλγογκραντ όπου στις 12:45 το μεσημέρι της Κυριακής, γυναίκα καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό. Από την πρώτη στιγμή οι ρωσικές αρχές αντιμετώπισαν το περιστατικό σαν τρομοκρατική επίθεση, εξαιτίας και της χρονικής στιγμής που έγινε, σχεδόν ένα μήνα πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. 
Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου, ενώ γενικευμένη είναι η αμηχανία, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είχε διανοηθεί ότι θα πραγματοποιούνταν οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση κατά την περίοδο των εορτών.
Η «μαύρη χήρα» που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά (για τα οποία χρησιμοποιήθηκε ποσότητα τουλάχιστον 10 κιλών TNT σύμφωνα με το Russia Today), πυροδότησε τον μηχανισμό λίγο μετά την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, κοντά στα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων και όταν είδε έναν αστυνομικό να κινείται πως το μέρος της, καθώς προκάλεσε υποψίες.

Σύμφωνα με το Rt.com, τα κομμάτια της έχουν συλλεχθεί ήδη από τις ρωσικές αρχές. 

Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα TNT, η βόμβα ήταν καλυμμένη με μεταλλικά θραύσματα για να είναι ακόμη πιο φονική. 

Μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση στο Βόλγογκραντ (σ.σ. το ιστορικό Στάλινγκραντ), περιοχή λίγο μακριά από τον Βόρειο Καύκασο, παραμένει συγκεχυμένος. Η πρώτες αναφορές μιλούσαν για 18 νεκρούς. Μέτα για 15 και τώρα για 14. 
Μεταξύ των νεκρών υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί, αναφέρουν πληροφορίες.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι οκτώ είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους ένα 9χρονο κορίτσι. Η μητέρα της έβαλε ασπίδα το σώμα της για την προστατεύσει. Το παιδί τραυματίστηκε σοβαρά αλλά επέζησε. 

Η Μόσχα έστειλε στο Βόλγογκραντ δυο αεροσκάφη με φάρμακα και ιατρικό προσωπικό. Θα μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας. 



Διαταγή Πούτιν: Ενισχύστε τα μέτρα ασφαλείας

Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης ενημερώθηκε φυσικά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και η πρώτη εντολή που έδωσε ήταν να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Πάνω που με τις αποφυλακίσεις του Χορντοκόφσκι και των Pussy Riot προσπαθούσε να βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας, ήρθε η τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό να προκαλέσει νέα ανησυχία ενός των Αγώνων στο Σότσι τον Φεβρουάριο. 

Ο Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Βόλγογκραντ και μελετά ήδη τις πρώτες εκθέσεις για την τραγωδία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας και ειδικότερα στα υπουργεία Εκτάκτων Καταστάσεων και Υγείας, καθώς και στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Βόλγογκραντ να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την παροχή της βοήθειας στα θύματα της έκρηξης. 

Για το συντονισμό της επιχείρησης μεταβαίνει εκτάκτως στο Βόλγογκραντ ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό η σιδηροδρομική επικοινωνία στον κόμβο του Βόλγογκραντ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολέσνικοφ ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας στους συγκοινωνιακούς κόμβους και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, όπου αναμένεται συνωστισμός την περίοδο των εορτών. 


Στις 21 Οκτωβρίου αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση είχε σημειωθεί στην ίδια πόλη, όταν μια 31χρονη γυναίκα από τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, που χαρακτηρίζεται από το ρωσικό Τύπο «μαύρη χήρα», πυροδότησε μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε στη χειραποσκευή της. Τότε είχαν σκοτωθεί 8 πολίτες και τραυματιστεί περίπου 50 επιβάτες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

newsit