Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αξιοποιήστε τα βαγόνια που σκουριάζουν


Αν οι επιθυμίες για αξιοποίηση παλιών σιδηροδρομικών βαγονιών κατευθύνονταν προς τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών αντί των «Σ.Ν» τότε είναι βέβαιο ότι οι επιθυμίες αυτές θα είχαν ικανοποιηθεί και το κράτος θα εισέπραττε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων. Η ζήτηση τέτοιον βαγονιών είναι πολύ μεγάλη και μάλιστα αυτή την περίοδο που η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει πολυέξοδες κατασκευές.
Πριν από λίγα χρόνια μπορούσε κάποιος με ελάχιστα χρήματα να απευθυνθεί στο ΟΣΕ και να πάρει απευθείας βαγόνια. Αργότερα με τον γνωστό Νόμο Καστανίδη τα παλιά βαγόνια  έβγαιναν σε πλειστηριασμό και οι εταιρίες που τα έπαιρναν τα ανακατασκεύαζαν και τα πουλούσαν στους ενδιαφερομένους. Σήμερα όπως πληροφορηθήκαμε δεν υπάρχουν πλειστηριασμοί και τα βαγόνια σκουριάζουν στους σταθμούς του ΟΣΕ.
                                                          
Όσοι πρόλαβαν..

Με το παλιό καθεστώς αγοράς βαγονιών από τον ΟΣΕ πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν μεγάλο αριθμό βαγονιών για ποικίλες χρήσεις. Από αποθήκες αγροτικών προϊόντων, γραφεία,  εστιατόρια, οικολογικό τουρισμό μέχρι  και μόνιμες  κατοικίες. Ήταν μια φθηνή και εύκολη λύση αφού δεν απαιτούνταν καμιά ειδική άδεια εγκατάστασης.  Σήμερα ένα μικρό μέρος παλιών βαγονιών διαλύεται για παλιοσίδερα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό μένει αχρησιμοποίητο είτε να σκουριάζει στους σταθμούς είτε να καταλαμβάνεται παράνομα από λαθρομετανάστες.
                               Προτάσεις.

Κατά το παρελθόν διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις αξιοποίησης των παλιών βαγονιών μια εκ των οποίων ήταν να διατεθούν για την αποκατάσταση αστέγων συνάνθρωπων μας. Μια πρόταση που είχαμε προβάλει από τα «Σ.Ν» όταν τον περασμένο χειμώνα συνάνθρωποι μας άστεγοι πέθαναν στα παγκάκια από το κρύο. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε για να σώσουμε ζωές παρά να σκουριάζουν και να μολύνουν το περιβάλλον.

        Ας σπεύσουμε πριν είναι αργά

Οι υπηρεσίες του ΟΣΕ ας κινητοποιηθούν του συντομότερο δυνατόν διότι οι αυξανόμενες κλοπές υλικών  του ΟΣΕ δεν θα αργήσουν να κτυπήσουν και ολόκληρα βαγόνια. Σιδηροδρομικοί έχουν διαπιστώσει ότι έχουν ξεκινήσει να κόβουν βαγόνια για παλιοσίδερα σε χώρους όπου είναι αποσυρμένα βαγόνια. Δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία από μέρους των υπηρεσιών του ΟΣΕ. 
Στην φωτογραφία παλιό βαγόνι του ΟΣΕ που στεγάζει υπηρεσίες του ΟΑΣΘ στον Σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης