Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ισόβια στον Κάρλος «το Τσακάλι»


Δικάστηκε για τέσσερις αιματηρές επιθέσεις, στην πλειοψηφία τους σε τρένα.

Σε ισόβια καταδικάστηκε για δεύτερη φορά ο διαβόητος Κάρλος «το Τσακάλι», από δικαστήριο της Γαλλίας. Ο κατά κόσμον Ίλιχ Ραμίρεζ Σάντσεζ κρίθηκε ένοχος για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του '80, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100.
Τη σημερινή απόφαση χαιρέτισαν οι οικογένειες των θυμάτων ενώ ο ίδιος καθόλη τη διάρκεια της δίκης, που διήρκεσε περίπου δύο μήνες, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις.
Όπως δήλωσε η συνήγορός του, μετά την ετυμηγορία, ο Κάρλος θα ασκήσει έφεση.
Ο 62χρονος άνδρας εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο τριών ανθρώπων, εκ των οποίων οι δύο ήταν αστυνομικοί, το 1975.
Στην τελευταία δίκη δικάστηκε για τέσσερις αιματηρές επιθέσεις, στην πλειοψηφία τους σε τρένα.
Συγκεκριμένα η πρώτη βομβιστική επίθεση είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 1982 σε αμαξοστοιχία η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Τουλούζ, η δεύτερη ένα μήνα αργότερα σε εφημερίδα στο Παρίσι και οι άλλες δύο την Πρωτοχρονιά του 1983, σε αμαξοστοιχία και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας.
Ο Κάρλος συνελήφθη από γαλλικές ειδικές δυνάμεις, το 1994, στο Σουδάν και μεταφέρθηκε στη Γαλλία.
Στο μεταξύ είχε γίνει διάσημος, θεωρούμενος ως ο ιθύνων νους για σειρά βομβιστικών και άλλων επιθέσεων, ομηρίες κ.λπ. Η πλέον διάσημη ενέργεια που του αποδίδεται ήταν η επίθεση στη Βιέννη, το 1975, όταν η ομάδα του συνέλαβε ομήρους 11 υπουργούς του ΟΠΕΚ.
Ηταν ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων. Στην αρχή της δίκης όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε για τα στοιχεία του, εκείνος δήλωσε ότι είναι «επαγγελματίας επαναστάτης».