Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Αναξιόπιστα τα στοιχεία


Μια μικρή φράση στον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποδεικνύει ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο στην εκτέλεσή του. Αναφέρεται στις 17 εταιρείες και φορείς του Δημοσίου που εντάχθηκαν στο έλλειμμα με συνέπεια την καταιγίδα νέων μέτρων και καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση οδεύει στα τυφλά.
Ρητά γράφεται ότι «δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία» για το 2010 και εκτιμήσεις για το 2011. Αυτό εξηγεί γιατί οι υπουργοί την προηγούμενη εβδομάδα στο ECOFIN αποφάνθηκαν ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν «κενά στις ικανότητες των ελληνικών αρχών να παράγουν αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία».
Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία για όλο το ευρύτερο Δημόσιο φτάνουν με φαξ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ενας στους τρεις φορείς δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του, διατηρώντας «αφανή» και το 2010 ελλείμματα και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το πολυδιαφημισμένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Δημοσίου πλέον δεν μνημονεύεται καν με χρονοδιάγραμμα στους στόχους του 2011 και το εναλλακτικό σχέδιο ΕΥΔΗΜΟΣ μπήκε στο «συρτάρι» και οι εμπνευστές του στο «ψυγείο».
Χωρίς λοιπόν αξιόπιστα στοιχεία, η κυβέρνηση θέτει φιλόδοξους στόχους περιστολής δαπανών στο ευρύτερο Δημόσιο, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, βάζοντας στο στόχαστρο τις ΔΕΚΟ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των πολύ μεγάλων ελλειμμάτων τους αλλά και οι υπόλοιπες μεταφορικές ΔΕΚΟ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προηγούμενη Τετάρτη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού δικτύου». Δηλαδή η Κομισιόν παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν έχει υπολογίσει πόσο έχει επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του οργανισμού από το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα δεκάδων δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου του το οποίο ενδεχομένως πρέπει να καλύψουν τα κρατικά ταμεία.
Σε ερώτηση, που απευθύναμε σε κυβερνητική πηγή σχετικά με το κατά πόσον ενδεχόμενη εμπλοκή στο θέμα του ΟΣΕ θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερη αμφισβήτηση του κυβερνητικού προγράμματος, η απάντηση ήταν... σιβυλλική. «Από τη στιγμή που βασιζόμαστε σε μη αξιόπιστα στοιχεία και αποδεδειγμένα υπάρχει θέμα υπολογισμού του επενδυτικού προγράμματος του ΟΣΕ, όλα μπορεί να είναι και θέμα ερμηνείας».
Δ. ΚΑΔΔΑ - Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ «Ελευθεροτυπία»