Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Γαλάζια τρωκτικά στην αυλή της Μπιρμπίλη

Είναι σύζυγος στελέχους του ΟΣΕ που αποπέμφθηκε από τη ΝΔ (!), διορίστηκε το 2004 και αποσπάστηκε αμέσως στον Νεράντζη και τώρα βρέθηκε (;) στο υπ. Περιβάλλοντος Μια υπάλληλος «φάντασμα» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σύζυγος συνδικαλιστικού στελέχους της ΔΑΚΕ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση σκανδάλου στον ΟΣΕ, αποσπάσθηκε με κοινή υπουργική απόφαση στο γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, η σύζυγος του πρώην επικεφαλής της εμπορικής διεύθυνσης του ΟΣΕ, ο οποίος αποπέμφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του στο κύκλωμα των «μαύρων βαγονιών» που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2008, «θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης Υπηρεσιών με παράλληλα καθήκοντα στο γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Το ιστορικό
Στην κοινή υπουργική απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη διεύθυνση προσωπικού του ΟΣΕ, αναφέρεται ότι «αποσπούμε από 5-11-2009 την υπάλληλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. Κα Παπαδάτου Αργυρώ, στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής». Η Αργυρώ Παπαδάτου, σύζυγος συνδικαλιστικού στελέχους της παράταξης της ΝΔ Λεωνίδα Μόσχου, προσελήφθη το 2004 στον Προαστιακό και αποσπάστηκε κατευθείαν στο γραφείο του τότε υφυπουργού Μεταφορών Αναστάσιου Νεράντζη. Συγκεκριμένα, την 1η Απριλίου του 2004, δηλαδή αμέσως μετά την αλλαγή διοίκησης στον προαστιακό σιδηρόδρομο και μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έγινε η πρόσληψή της με τη διαδικασία του... κατεπείγοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Προαστιακός δεν είχε πραγματοποιήσει εκείνη την εποχή ούτε καν δοκιμαστικά δρομολόγια, ωστόσο η κ. Παπαδάτου προσλήφθηκε εσπευσμένα και εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Εν τούτοις, η συγκεκριμένη υπάλληλος του Προαστιακού δεν εργάστηκε ούτε μία μέρα στην εταιρεία και αποσπάστηκε αμέσως στο γραφείο του υφυπουργού Μεταφορών, Αναστάσιου Νεράντζη. Τα ερωτήματα εύλογα και δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ‘Η η κα. Παπαδάτου έχει προσόντα σπάνια και βεβαίως χρήσιμα για την τωρινή κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να την εντάξει στο στελεχικό δυναμικό της, ή έχει δικτυωθεί αναλόγως και στη νέα κυβέρνηση. Εκτός και αν ο έλεγχος προσώπων και καταστάσεων είναι εξαιρετικά δύσκολος για τα επιτελεία των σημερινών υπουργείων. Ο ΣΥΖΥΓΟΣ
«Οδηγός» στα «μαύρα βαγόνια» του Οργανισμού
Την απόφαση της νέας απόσπασης της υπαλλήλου δεν φάνηκε να επηρεάζει το γεγονός ότι η ίδια είναι σύζυγος του πρώην διευθυντή Εμπορευμάτων του ΟΣΕ, Λεωνίδα Μόσχου, ο οποίος αποπέμφθηκε το 2008 από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του στο κύκλωμα με τα «μαύρα βαγόνια». Πρόκειται για την υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε όταν έγινε το σιδηροδρομικό ατύχημα στον Μπράλο που διαπιστώθηκε ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε τότε αδήλωτα βαγόνια. Λόγω της αποσύνδεσης των βαγονιών προκλήθηκε σύγκρουση με επιβατική αμαξοστοιχία και όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων η εμπορική αμαξοστοιχία στα χαρτιά αποτελούνταν από 20 βαγόνια, ενώ στην πραγματικότητα οι μηχανές μετέφεραν επιπλέον 14 βαγόνια. Ανήκοντας στους καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, το όνομα του διακεκριμένου συνδικαλιστικού στελέχους της ΔΑΚΕ είχε συνδεθεί στο παρελθόν μεταξύ άλλων και με το μοίρασμα υπέρογκων μπόνους σε μέλη διαφόρων επιτροπών, τα οποία μάλιστα υπέγραφε ο ίδιος ως διευθυντής προσωπικού, προτού αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή εμπορευματικών μεταφορών. Με τη δική του, δηλαδή, υπογραφή εξασφάλιζε μεταξύ άλλων και για τον εαυτό του υψηλά πριμ αρκετών χιλιάδων ευρώ.
ΜΕ ΜΙΣΘΟ 5.000 €
Χωρίς να δουλεύει έπαιρνε και υπερωρίες
Στην περίπτωση της συγκεκριμένης υπάλληλου και στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η πρόσληψη τότε διαφόρων «γαλάζιων» παιδιών, είχε αναφερθεί παλαιότερο δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», αποκαλύπτοντας και τους παχυλούς μισθούς με τους οποίους αμείβονταν εκείνη την εποχή. Το γραφείο τότε του υφυπουργού κ. Νεράντζη ενημέρωνε την εταιρεία του Προαστιακού κάθε μήνα για τις? υπερωρίες της κ. Παπαδάτου με τις οποίες κατάφερνε να τριπλασιάζει τον μισθό της και να φτάνει τα 5.000 ευρώ, αφού κάθε μήνα εμφανιζόταν να εργάζεται 90 ώρες υπερωρίες εκ των οποίων οι 50 ώρες τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.
Λόγω των παραπάνω υπερωριών οι μισθολογικές απολαβές της Αργυρώς Παπαδάτου σχεδόν τριπλασιάζονταν.  Αποσπασμένη από τον Προαστιακό παρέμεινε η συγκεκριμένη υπάλληλος και μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες της δίπλα στον κ. Αναστάσιο Νεράντζη, που ανέλαβε τότε υφυπουργός Ανάπτυξης. Το παράδοξο, μάλιστα, ήταν ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν εμφανιζόταν ούτε καν στο γραφείο του πρώην υφυπουργού, κατέχοντας και ως αποσπασμένη στο υπουργείο τον χαρακτηρισμό της υπαλλήλου «φάντασμα».
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ «ΕΘΝΟΣ»