Ο πρόεδρος της σιδηροδρομικής εταιρείας Renfe αποκλείει το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους στον εκτροχιασμό του τρένου
Συνεργεία έκτακτης ανάγκης και μέλη της Ισπανικής Πολιτοφυλακής εργάζονται τη Δευτέρα στο σημείο του θανατηφόρου εκτροχιασμού δύο τρένων υψηλής ταχύτητας κοντά στο Adamuz, στην Κόρδοβα της Ισπανίας. (Susana Vera/Reuters)cbc.ca
Οι ειδικοί που ερευνούν την αιτία του εκτροχιασμού ενός τρένου υψηλής ταχύτητας την Κυριακή στην Ισπανία, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, βρήκαν μια σπασμένη άρθρωση στις ράγες, σύμφωνα με πηγή που ενημερώθηκε για τις αρχικές έρευνες για την καταστροφή.
Τα εκτροχιασμένα βαγόνια συγκρούστηκαν με ένα αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας τρένο, σπρώχνοντάς το εκτός των γραμμών και κάτω από ένα ανάχωμα, σε μια από τις χειρότερες σιδηροδρομικές δυστυχίες στην Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή.
Το ατύχημα συνέβη κοντά στην Ανταμούζ, στη νότια επαρχία της Κόρδοβα, περίπου 360 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μαδρίτης.
Τεχνικοί επί τόπου που ανέλυσαν τις ράγες εντόπισαν κάποια φθορά στην ένωση μεταξύ των τμημάτων της ράγας, γνωστή ως πλάκα ψαρέματος, η οποία, όπως είπαν, έδειχνε ότι το σφάλμα υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό, ανέφερε η πηγή.
Διαπίστωσαν ότι η ελαττωματική σύνδεση δημιουργούσε ένα κενό μεταξύ των τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής που διεύρυνε καθώς τα τρένα συνέχιζαν να ταξιδεύουν στις γραμμές.

Η Ισπανίδα αντιπρόεδρος Μαρία Χεσούς Μοντέρο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο πρόεδρος της κοινότητας της Ανδαλουσίας, Χουάν Μανουέλ Μορένο, παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα σε δημοτικό κέντρο μετά τον θανατηφόρο εκτροχιασμό δύο τρένων υψηλής ταχύτητας κοντά στην Ανταμούζ, στην Κόρδοβα. (Ana Beltran/Reuters)
Η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, δήλωσε ότι οι τεχνικοί πιστεύουν ότι η ελαττωματική άρθρωση είναι το κλειδί για τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας του ατυχήματος.
Η Ισπανική Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (CIAF), στην οποία έχει ανατεθεί η συνολική έρευνα για τα αίτια της καταστροφής, δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.
Ο ισπανικός σιδηροδρομικός φορέας, Adif, και το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών — το οποίο επιβλέπει την CIAF — επίσης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Ο Άλβαρο Φερνάντες Χερέδια, πρόεδρος της Renfe, η οποία εκμεταλλεύεται το δεύτερο τρένο που εκτροχιάστηκε, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για την αιτία. Ωστόσο, το ατύχημα συνέβη υπό «περίεργες συνθήκες», είπε, προσθέτοντας ότι «το ανθρώπινο λάθος πρακτικά αποκλείεται».
Ένα συνδικάτο μηχανοδηγών Ισπανών προειδοποίησε τον σιδηροδρομικό φορέα ADIF σε επιστολή του τον περασμένο Αύγουστο για σοβαρή φθορά στις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου δύο τρένα συγκρούστηκαν σε ένα θανατηφόρο τροχαίο την Κυριακή, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που είδε το Reuters.
Λακκούβες, χτυπήματα και ανισορροπίες στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούσαν συχνές βλάβες και ζημιές στα τρένα, αναφέρει η επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο X και επαληθεύτηκε από μέλος του συνδικάτου SEMAF προς το Reuters, προσθέτοντας ότι οι μηχανοδηγοί ειδοποιούσαν τον φορέα εκμετάλλευσης «καθημερινά» για τις ανησυχίες τους, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα.
Αρχικά ευρήματα
Τα πρώτα βαγόνια του τρένου που εκμεταλλευόταν η ισπανική εταιρεία Iryo πέρασαν πάνω από το κενό στις ράγες, αλλά το όγδοο και τελευταίο βαγόνι εκτροχιάστηκε, παρασύροντας μαζί του το έβδομο και το έκτο βαγόνι, είπε το άτομο.
Η Iryo είναι ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον ιταλικό κρατικό σιδηροδρομικό όμιλο Ferrovie dello Stato.
Η πηγή επισήμανε μια φωτογραφία που δείχνει το κενό στην κάθετη ράγα, η οποία εμφανιζόταν επίσης σε μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης από την ισπανική Guardia Civil. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί με αριθμούς περιστατικών της αστυνομίας, καθώς φωτογραφίζεται από εγκληματολογικούς επιθεωρητές.
Μια ενημερωτική πινακίδα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μάλαγα παρουσιάζει τα ακυρωμένα δρομολόγια τρένων από τη Μάλαγα στη Μαδρίτη, μετά από έναν θανατηφόρο εκτροχιασμό δύο τρένων υψηλής ταχύτητας κοντά στο Ανταμούς της Ισπανίας τη Δευτέρα. (Jon Nazca/Reuters)Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που επισκέφθηκαν τον τόπο του δυστυχήματος το πρωί της Δευτέρας. Ο Σάντσεθ ακύρωσε το ταξίδι του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας μετά το ατύχημα.
Ο Πουέντε είπε ότι το τρένο Iryo ήταν λιγότερο από τεσσάρων ετών και ότι οι σιδηροδρομικές γραμμές είχαν ανακαινιστεί πλήρως τον περασμένο Μάιο.
Η κατασκευάστρια εταιρεία τρένων, Hitachi Rail, πραγματοποίησε επιθεώρηση του τρένου στις 15 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της τακτικής συντήρησης και δεν διαπίστωσε καμία ανωμαλία, δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Το τρένο είναι ένα Frecciarossa 1000, το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιείται στο δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Ιταλίας.
Το Γραφείο Παγκόσμιων Υποθέσεων του Καναδά (Global Affairs Canada) ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι δεν γνωρίζει για τυχόν επηρεασμούς Καναδών πολιτών από τον εκτροχιασμό.