Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Θεσσαλονίκη: Αστική σύνδεση και αφετηρία στον ΟΣΕ ζητούν οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης


Ο Δήμος Βόλβης είναι ο μοναδικός στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης που δεν εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία - Συγκεντρώνουν υπογραφές κάτοικοι της περιοχής

Φωτεινή Στεφανοπούλου
voria.gr

Πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών με στόχο τη βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της περιοχής τους με τη Θεσσαλονίκη έχουν αναλάβει κάτοικοι του δήμου Βόλβης.

Ο Δήμος Βόλβης είναι ο μοναδικός στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης που δεν εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία, αλλά αποκλειστικά από τα υπεραστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, με περιορισμένα, αλλά και ακριβότερα δρομολόγια.

Σύμφωνα με τους κατοίκους η εξυπηρέτηση από τα ΚΤΕΛ είναι ανεπαρκής τόσο τις πρωινές, όσο και τις νυχτερινές ώρες. Όπως αναφέρουν, το πρώτο λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη προς την Ασπροβάλτα αναχωρεί στις 5:30, ενώ το επόμενο είναι στις 7:30. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βρίσκονται στη δουλειά ή στο σχολείο τους στις 08:00. Αντίστοιχα, το τελευταίο λεωφορείο αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη στις 21:00, αφήνοντας χωρίς επιλογή όσους σχολούν αργά από τη δουλειά τους, εργαζόμενους στην εστίαση, φοιτητές και επισκέπτες, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, όπου τα τελευταία δρομολόγια των υπεραστικών γραμμών εκτελούνται στις 22:30-23:00.

Επιπλέον, οι κάτοικοι τονίζουν επίσης ότι η τρέχουσα αφετηρία της υπεραστικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Ασπροβάλτα στον σταθμό του ΚΤΕΛ «Μακεδονία» δεν εξυπηρετεί τους επιβάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μετρό, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν μία επιπλέον μετακίνηση με αστικά λεωφορεία ή ταξί.

Η συγκέντρωση των υπογραφών, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 170, αφορά στην πρόταση των κατοίκων για μεταφορά της αφετηρίας της γραμμής στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ο οποίος διαθέτει σύνδεση με το μετρό, στάσεις του ΟΑΣΘ και υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών, ενώ φιλοξενεί γραφείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, όμως, οι πολίτες του δήμου Βόλβης διεκδικούν αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, ιδίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και φοιτητών, παράταση του τελευταίου δρομολογίου από τη Θεσσαλονίκη προς την Ασπροβάλτα τουλάχιστον μια ώρα αργότερα, στις 22:00 και εφαρμογή τηλεματικής στα πρότυπα του ΟΑΣΘ, ώστε οι επιβάτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την ώρα άφιξης των λεωφορείων.

Κυρίαρχο αίτημα, βέβαια, παραμένει η ενσωμάτωση του δήμου Βόλβης στον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές με αυτούς των υπόλοιπων περιοχών της ίδιας περιφερειακής ενότητας.

Τα αιτήματα αυτά, μόλις ολοκληρωθεί η συλλογή των υπογραφών, θα αποσταλεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον ΟΣΕΘ, στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και στον δήμο Βόλβης.

Η ένταξη στην αστική συγκοινωνία

Η κάλυψη της περιοχής από τις αστικές συγκοινωνίες αποτελεί πάγιο αίτημα του δήμου Βόλβης, το οποίο αναμένεται να ικανοποιηθεί τους επόμενους μήνες. «Έχουμε αποστείλει σειρά εγγράφων κι έχουμε λάβει σχετικές αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια και ενόψει της λήξης της σύμβασης για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, κάναμε επαφές με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΟΣΕΘ και πετύχαμε μαζί με τον δήμο Λαγκαδά να συμπεριλάβει σχετική διάταξη στο ερανιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕΘ, Γιάννη Τόσκα, στο επίμαχο νομοσχέδιο θα ρυθμιστεί το ζήτημα της μη εξυπηρέτησης κάποιων τελευταίων περιοχών με διάταξη που θα προβλέπει την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του οργανισμού. «Έχουμε κάνει πρόβλεψη να πάρουμε την αρμοδιότητα σε όλον τον νομό εμείς, γιατί αυτές οι περιοχές πράγματι υποεξυπηρετούνται. Το νομοσχέδιο θα βγει ΄σε διαβούλευση, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα, οπότε θα μπορέσουμε να τροποποιήσουμε δρομολόγια, να αυξομειώσουμε κάποια άλλα που δεν είναι ορθολογικά και εν συνεχεία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να μπουν στον διαγωνισμό που τρέχει για τις υπεραστικές συγκοινωνίες», ανέφερε ο κ. Τόσκας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τροποποιήσεις αυτές μπορούν να γίνουν εντός διμήνου και σίγουρα πριν από το καλοκαίρι.