Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα, περιγράφει επείγουσες στρατηγικές για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα μεταφορών της ΕΕ μέσω μεταρρυθμίσεων πολιτικής, τεχνολογικών προόδων και λύσεων βιώσιμης κινητικότητας. Η έκθεση δίνει έμφαση στη στροφή σε καθαρότερους τρόπους μεταφοράς, στην επένδυση σε ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα οχήματα και στην ενίσχυση της αστικής κινητικότητας διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
devdiscourse.com
Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με διάσημα ερευνητικά ιδρύματα όπως το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (ITF), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΧ) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΚΚΕρ), δημοσίευσε αυτή την έκθεση για να σκιαγραφήσει στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο στον τομέα των μεταφορών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκπομπές από τις μεταφορές εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και παρά τις προσπάθειες για βελτίωση της απόδοσης των καυσίμων και προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα του κλάδου συνεχίζει να αυξάνεται. Η μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση και διερευνά έναν συνδυασμό παρεμβάσεων πολιτικής, τεχνολογικές προόδους και αλλαγές συμπεριφοράς για την επίτευξη βιώσιμων μεταφορών στην ΕΕ. Καθώς η ζήτηση κινητικότητας αυξάνεται, ειδικά στα αστικά κέντρα και στην εφοδιαστική εμπορευμάτων, απαιτούνται τολμηρά μέτρα για την εξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης με την περιβαλλοντική ευθύνη.
Επανεξέταση της κινητικότητας: Από τα αυτοκίνητα στις καθαρές μεταφορές
Μία από τις βασικές συστάσεις της έκθεσης είναι η ανάγκη στροφής από τους τρόπους μεταφοράς με υψηλές εκπομπές, όπως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα εμπορεύματα που κινούνται με ντίζελ, σε πιο καθαρές εναλλακτικές λύσεις. Αυτή η στροφή περιλαμβάνει την ενίσχυση των δικτύων δημόσιων συγκοινωνιών, την επέκταση των συστημάτων μετρό και τραμ και την προώθηση υποδομών πεζοπορίας και ποδηλασίας στις αστικές περιοχές. Οι πόλεις πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που αποθαρρύνουν την υπερβολική χρήση αυτοκινήτων, όπως η τιμολόγηση της συμφόρησης και οι ζώνες χαμηλών εκπομπών, ενώ παράλληλα θα κάνουν τις βιώσιμες μεταφορές πιο ελκυστικές και βολικές. Οι εμπορευματικές μεταφορές είναι ένας άλλος κρίσιμος τομέας, ο οποίος απαιτεί τη μετάβαση από την οδική εφοδιαστική σε πιο ενεργειακά αποδοτικές σιδηροδρομικές και εσωτερικές πλωτές μεταφορές. Η ψηφιοποίηση και τα έξυπνα logistics μπορούν να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω τη μεταφορά εμπορευμάτων, μειώνοντας τα περιττά ταξίδια και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τα άτομα να υιοθετήσουν λύσεις πράσινης κινητικότητας θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτής της μετάβασης.
Επανάσταση στην τεχνολογία των μεταφορών για ένα πιο πράσινο μέλλον
Οι τεχνολογικές εξελίξεις διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές και η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων (EV), μεταφορών που κινούνται με υδρογόνο και βιώσιμων βιοκαυσίμων. Η επέκταση των δικτύων φόρτισης EV και η έρευνα για τις μπαταρίες μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρβαση των περιορισμών εμβέλειας και να ενθαρρύνουν περισσότερους καταναλωτές να μεταβούν στην ηλεκτρική κινητικότητα. Οι μεταφορές βαρέων επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών και λεωφορείων, χρειάζονται επενδύσεις στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου, η οποία προσφέρει μια καθαρότερη εναλλακτική λύση για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Οι αερομεταφορές και οι θαλάσσιες μεταφορές παραμένουν σημαντικές πηγές εκπομπών και η έκθεση υπογραμμίζει τις δυνατότητες των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, των τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα και των ναυτιλιακών σχεδίων επόμενης γενιάς για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές και να παρέχουν οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες που επενδύουν σε καθαρές λύσεις μεταφορών. Η ηγετική θέση της ΕΕ στην ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας θα μπορούσε να την τοποθετήσει ως παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας στις μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Χτίζοντας βιώσιμες πόλεις με έξυπνη κινητικότητα
Τα αστικά κέντρα είναι βασικά πεδία μάχης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές και οι πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία οικοσυστημάτων βιώσιμης κινητικότητας. Η επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας για την αντικατάσταση των πτήσεων μικρών αποστάσεων μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές των αερομεταφορών. Η επένδυση σε συστήματα ταχείας μεταφοράς λεωφορείων και λύσεις πολυτροπικής κινητικότητας, όπως οι ενσωματωμένες εφαρμογές μεταφοράς, μπορεί να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδιασμού πόλεων φιλικών προς τους πεζούς, όπου το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα κύρια μέσα μετακίνησης. Επενδύοντας σε τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα δεδομένα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, οι πόλεις μπορούν να μειώσουν τη συμφόρηση και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα. Οι πλατφόρμες κοινής χρήσης αυτοκινήτου και οι υπηρεσίες μεταφοράς οχημάτων μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του συνολικού αριθμού ιδιωτικών οχημάτων στο δρόμο. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, αλλά βελτιώνουν επίσης την ποιότητα ζωής δημιουργώντας καθαρότερα και λιγότερο συμφορημένα αστικά περιβάλλοντα.
Πολιτική, Επενδύσεις και Διεθνής Συνεργασία για την Απανθρακοποίηση
Η επίτευξη απαλλαγής από τις ανθρακούχες μεταφορές απαιτεί σημαντική πολιτική στήριξη και οικονομικές επενδύσεις. Η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει μηχανισμούς τιμολόγησης του άνθρακα, αυστηρότερα πρότυπα απόδοσης καυσίμου και κίνητρα για την υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας, όπως ηλεκτρικά σιδηροδρομικά δίκτυα και έξυπνα δίκτυα φόρτισης. Οι επενδύσεις στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας θα διασφαλίσουν ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι χωρίς αποκλεισμούς και οικονομικά επωφελής. Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τον καθορισμό παγκόσμιων στόχων μείωσης των εκπομπών, την εναρμόνιση των πολιτικών μεταφορών και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των εθνών. Οι φιλόδοξες πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα μπορούν να χρησιμεύσουν ως σχέδιο για άλλες περιοχές με στόχο την επίτευξη βιώσιμων μεταφορών.
Κάλεσμα για Άμεση Δράση
Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα μεταφορών της ΕΕ δεν είναι μόνο μια αναγκαιότητα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, αλλά και μια ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός πιο αποτελεσματικού, ανθεκτικού και οικονομικά βιώσιμου συστήματος μεταφορών. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων πολιτικής, τεχνολογικών ανακαλύψεων και αλλαγών συμπεριφοράς για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν αποφασιστικά μέτρα για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που υποστηρίζει τις βιώσιμες μεταφορές, ενώ οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να υιοθετήσουν πιο καθαρές επιλογές κινητικότητας. Με άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες, η ΕΕ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον των μεταφορών με μηδενικές εκπομπές, θέτοντας παγκόσμιο παράδειγμα για περιβαλλοντική ηγεσία. Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη, και η ώρα για δράση είναι τώρα.