Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Βιέννη: Το «μυστικό» της επιτυχίας του δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών



Η αυστριακή πρωτεύουσα ψηφίστηκε από τον Economist ως "η πιο φιλική για να ζεις" πόλη στον κόσμο, κυρίως λόγω των δημόσιων συγκοινωνιών της

gr.euronews.com

Οι λειτουργικές δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν μέρος του «μυστικού» που καθιστά την Βιέννη την πιο «φιλική πόλη για να ζεις» παγκοσμίως, αλλά τι είναι αυτό που κάνει τα μέσα μεταφοράς στην αυστριακή πρωτεύουσα τόσο άψογα;

Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων και περίπου οι μισοί από αυτούς διαθέτουν πάσο στα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με τον Josef Taucher, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

"Είναι 1 ευρώ την ημέρα, και αυτό ισχύει από το 2012. Και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος", δήλωσε ο Taucher στο Euronews Next στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Έκθεσης Κινητικότητας, τονίζοντας την προσιτή τιμή του ετήσιου πάσου που κοστίζει μόλις 365 ευρώ.

Οι αρχές της πόλης δεσμεύτηκαν να καταστήσουν τη Βιέννη "κλιματικά ουδέτερη" μέχρι το 2040, δημοσιοποιώντας τον αντίστοιχο "οδικό χάρτη" πριν από δύο χρόνια.

"Κάνουμε κάθε μέρα πέντε φορές τον γύρο του κόσμου με τα λεωφορεία, το τραμ και το μετρό μας", πρόσθεσε, αναφερόμενος στα χιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά τα λεωφορεία, τα τραμ και τα τρένα του συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τρεις στους δέκα κατοίκους της Βιέννης χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης μετακινούνται με τα πόδια, ενώ μόλις το ένα τέταρτο χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του.

Από τα 792 εκατομμύρια επιβάτες στα μέσα σταθερής τροχιάς της Βιέννης (Wiener Linien) το 2022, 352 εκατομμύρια διαδρομές πραγματοποιήθηκαν με το μετρό και 274 εκατομμύρια με το τραμ.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ποσοστό ικανοποίησης 91% όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθιστώντας τη Βιέννη πρώτη στη συγκεκριμένη κατηγορία ανάμεσα σε 83 πόλεις της Ευρώπης.

Δημόσιες συγκοινωνίες για το "τελευταίο μίλι"

"Προσθέσαμε πριν από μερικά χρόνια, υπηρεσίες κοινής χρήσης, όπως τα κοινόχρηστα ποδήλατα και τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να έχουμε μια απάντηση για το τελευταίο μίλι. Οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα έστω και για λίγα μέτρα, διότι όταν μπουν στο αυτοκίνητο, μένουν στο αυτοκίνητο", δήλωσε η Alexandra Reinagl, διευθύνουσα σύμβουλος της Wiener Linien (Γραμμές Βιέννης), της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφορών.

Το τελευταίο μίλι αναφέρεται στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής ενός επιβάτη, όταν υπάρχουν λιγότερες επιλογές για να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η έλλειψή εναλλακτικής μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για να σταματήσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν το ΙΧ, εάν έχουν ανησυχίες για την άνεση ή την ασφάλειά τους.

"Οι πολίτες πρέπει να έχουν ένα αξιόπιστο σύστημα. Έτσι, αν δεν έχετε αυτοκίνητο, πρέπει να υπάρχει ένα άλλο σύστημα που να σας μεταφέρει από το Α στο Β σημείο", πρόσθεσε.

sidirodromikanea.blogspot.com