Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Το τρένο των Μάγια του Μεξικού κόστισε 25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ


Το Μεξικό έχει επενδύσει 500 δισεκατομμύρια πέσος (25,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στο τρένο των Μάγια , υπερβαίνοντας κατά πολύ το αρχικό προγραμματισμένο ανώτατο όριο των 160 δις πέσος, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρό του.

Ο Andrés Manuel López Obrador (AMLO), του οποίου η προεδρική θητεία έληξε την Τρίτη, αποκάλυψε τον αριθμό σε μια ομιλία του κατά τα εγκαίνια του σταθμού Chetumal του τρένου Μάγια την Κυριακή.

Είπε ότι το εμβληματικό έργο των 1.554 χιλιομέτρων «χρηματοδοτήθηκε από την απόφαση που λάβαμε να ακυρώσουμε τις φορολογικές απαλλαγές για τους πλούσιους, τους ισχυρούς. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε τη διαφθορά».

Αν και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επένδυση, το έργο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 ως μέρος ενός εθνικού σχεδίου υποδομής.

Ο αριθμός του López Obrador είναι δύσκολο να επαληθευτεί επειδή τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το κόστος του τρένου των Μάγια ταξινομήθηκαν τον Φεβρουάριο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τα δεδομένα θα γίνουν δημόσια το 2027.

Τα τμήματα 6 και 7 είναι ακόμη υπό κατασκευή, καθώς και ο σταθμός κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κανκούν. Η υποδομή για τη μεταφορά επιβατών μεταξύ του αεροδρομίου στον σταθμό με χρήση ηλεκτρικών οχημάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι ειδικοί επέκριναν επανειλημμένα το έργο λόγω έλλειψης οικονομικής σκοπιμότητας και διαφάνειας.

sidirodromikanea.blogspot.com