Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Το Υπουργείο Υποδομών απαντά σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης -Φλώρινας -και Αντιπλημμυρικά έργα στο Αμύνταιο


Σε απάντηση στη με αριθ. 6175/31-07-2024 Ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον κ. Βελόπουλο Κυριάκο, Πρόεδρο Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα:

 «Επαναλειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης -Φλώρινας - Αντιπλημμυρικά έργα στο Αμύνταιο», και όσον αφορά στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως περιγράφονται στο Π.Δ. 123 /2017 (ΦΕΚ Α’ 151), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 
1. Σύμφωνα με τον ν.3852/2010: «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, και τα ειδικότερα αναφερόμενα στο άρθρο 186, παρ. ΙΙ, Τομέας ΣΤ', περιπτώσεις 3 και 15, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.
 2. Επιπρόσθετα, τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην ορεινή κοίτη των υδατορεμάτων (έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά ξυλοφράγματα κλπ.) αποτελούν ειδικά δασοτεχνικά έργα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Δασικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
 ΕΠΕΙΓΟΝ 
 ΙΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 08 Αυγούστου 2024 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Υ.ΛΙ.Κ.Υ. (Γ.Δ. ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ & ΚΤHΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α ΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ & ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ Ε ΡΓΩΝ (Δ19) ΤΜΗΜΑ : Μελετών & Προγραμματισμού (α) Ταχ. Δ/νση : Φαναριωτών 9 Ταχ. Κώδικας : 114 71, Αθήνα Πληροφορίες : Σ. Μπουτοπούλου Τηλέφωνo : 210 6423076 E-mail : daee@ggde.gr Αρ. Πρωτ.: 169988/Φ. ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ: Τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών, κ. Αντώνιο Κοτσώνη E-mail: gdyliky-gram@ggde.gr ΘΕΜΑ : Απάντηση στη με αριθ. 6175/31-07-2024 Ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Επαναλειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας - Αντιπλημμυρικά έργα στο Αμύνταιο». Σχετ. : Το με αριθ. πρωτ. 167724/05-08-2024 έγγραφό σας, με συνημμένο το με αριθ. πρωτ. 166799/1-8-2024 έγγραφο του Γραφείου Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. 2 
3. Στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Δ19 της Γ.Γ.Υ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργία τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν με Απόφαση Υπουργού ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 679/1977 (ΦΕΚ 245 Α’), μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων. Επομένως έργα που δεν έχουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν αποτελούν αντικείμενο της Υπηρεσίας μας.
 4. Τα ανωτέρω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται στο με αριθ. πρωτ. Α1841/05-10-2022 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων» (ΑΔΑ: 6Μ1Β46ΝΠΙΘ-567) (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β), σε συνδυασμό με τα κατωτέρω έγγραφά της : • το με αριθ. πρωτ. Α1883/10-10-2022 «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» και • το με αριθ. πρωτ. 7767/30-10-2019 «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» (ΑΔΑ: ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ). 
5. Τέλος, όσον αφορά στα έργα αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης –Φλώρινας, σας γνωρίζουμε ότι τα έργα αυτά δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Δ19.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑ
ΠΟΛ/ΚΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ με Α΄β

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

   «Επαναλειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης -
Φλώρινας - Αντιπλημμυρικά έργα στο Αμύνταιο»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωθήκαμε και σύμφωνα με δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, η πρόσφατη παρουσία του Υφυπουργού του ΥΠΥΜΕ στον Δήμο Αμυνταίου Φλώρινας σηματοδότησε εξελίξεις σχετικά με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας. Κατά τη συνάντησή του λοιπόν με τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες (τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινοβουλευτικό), δημοσιοποιήθηκε ότι ετέθη

«…το ζήτημα της παροχής άδειας στον Δήμο (Αμυνταίου) για την κατασκευή έργου διέλευσης - διάτρησης σιδηροδρομικής γραμμής στο πλαίσιο υλοποίησης νέων

υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας στο Αμύνταιο. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας για την οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε ποιες είναι οι βλέψεις σας και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, όσον αφορά τόσο την αντιπλημμυρική προστασία του Αμυνταίου όσο και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας;

Ο ερωτών Βουλευτής 
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

sidirodromikanea.blogspot.com