Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Τα Σκόπια επιδιώκουν Κοινό Σιδηροδρομικό Έργο με τη Σόφια για τον Διάδρομο 8



Ο Αλεξάνταρ Νικολόσκι , υπουργός Μεταφορών των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι αναμένει να συναντηθεί με Βούλγαρους εκπροσώπους για να συζητήσουν ένα νέο κοινό σιδηροδρομικό έργο που θα συνδέει τις δύο χώρες. 

novinite.com

Ο σιδηρόδρομος , ο οποίος αποτελεί μέρος του Διαδρόμου Νο. 8, θα ένωνε τα Σκόπια με τη Σόφια και θα επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Hristijan Mickoski, ο Nikoloski τόνισε την ανάγκη για μια συνεργατική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει η Βουλγαρία είτε να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδρομή μέσω Kriva Palanka και Deve Bair είτε να προτείνει μια εναλλακτική λύση.

Ο Νικολόσκι επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο τρέχων σχεδιασμός για τον σιδηρόδρομο δεν είναι βέλτιστος, περιγράφοντας το κόστος για την κατασκευή του ως " διογκωμένο και μη ρεαλιστικό. " Αναρωτήθηκε εάν η χώρα θα έπρεπε να επενδύσει πολλά σε ένα τέτοιο έργο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στερείται σημαντικών φυσικών πόρων όπως λάδι ή διαμάντια. Η προτεινόμενη τρίτη φάση του σιδηροδρομικού έργου εκτείνεται σε 23,4 χιλιόμετρα από την Κρίβα Παλάνκα έως τα βουλγαρικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων 22 τούνελ και 16 γεφυρών. Το έργο χρηματοδοτείται μέσω προενταξιακής επιχορήγησης από το «Χρηματοοικονομικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια» της ΕΕ και δανείων από την ΕΤΑΑ και την ΕΤΕπ.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού για το έργο, αφού η αρχική διαδικασία παρατάθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης και, σύμφωνα με τον Νικολόσκι , τελικά « απέτυχε ». Ανέφερε ότι η διαδικασία του διαγωνισμού προετοιμάζεται από την ΕΕ και εξέφρασε την πρόθεσή του να πιέσει για την απαίτηση οι υποψήφιες εταιρείες να είναι από την ΕΕ ή τις υποψήφιες χώρες ή να έχουν σημαντική εμπειρία στην κατασκευή σιδηροδρόμων σε κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό, υποστήριξε, θα διασφάλιζε τη συμμετοχή μόνο εταιρειών υψηλής ποιότητας.

Ο Νικολόσκι πρότεινε επίσης  να συνεργαστούν με την Βουλγαρία  σε ένα νέο σιδηροδρομικό έργο, λέγοντας ότι μια κοινή προσπάθεια είναι ο μόνος λογικός τρόπος για να δημιουργηθεί μια σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο εθνών. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλγαρία θα συμφωνήσει να συνεργαστεί, προσθέτοντας ότι ένα κοινό έργο θα ήταν πιο ελκυστικό για πιθανούς εργολάβους. Παρά τις προκλήσεις, τόνισε τη σημασία της εξεύρεσης λύσης για τη βελτίωση των διασυνοριακών υποδομών.

sidirodromikanea.blogspot.com